Koszmar w Chinach. Nie ma na to lekarstwa

3

Tragedia w Chinach. Osiem osób nie żyje po zjedzeniu domowego makaronu kukurydzianego. W potrawie znajdował się toksyczny kwas bongkrek. Na zatrucie nim nie ma lekarstwa.

Koszmar w Chinach. Nie ma na to lekarstwa
(Getty Images)

Tragiczne doniesienia z północno-wschodnich Chin. 12-osobowa rodzina jadła razem śniadanie. Nie wiedzieli, że dla części z nich będzie to ostatni posiłek w życiu.

Domowy makaron kukurydziany okazał się śmiertelną trucizną. Osiem osób po konsumpcji poniosło śmierć. Reszta nie zjadła dania, gdyż nie lubiła jego smaku.

Władze wykryły już, co było bezpośrednią przyczyną śmierci. Okazał się nim toksyczny kwas bongkrek, którym zatruła się rodzina. Ten wytwarzany jest przez bakterię pseudomonas cocovenenans. Śmiertelne jedzenie znajdowało się przez rok w domowej zamrażarce.

Kwas bongkrek jest niezwykle toksyczny. Odporny na wysokie temperatury, nawet ugotowany zachowuje swoje toksyczne właściwości. Według profesora Chińskiego Uniwersytetu Rolniczego nie ma dostępnych leków na takie przypadki zatrucia.

Zobacz także: Czy katolik będzie miał grzech ciężki, jeśli 1.11 nie pojawi się na cmentarzu? O. Gurzyński wyjaśnia
Autor: GGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić