Odkryto nowe właściwości kakao. "Długoterminowa poprawa"
Siedzący tryb życia odpowiada za pogorszenie funkcji śródbłonka, co przekłada się na większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Badania przeprowadzone przez zespół z University of Birmingham wykazały, że kakao i zawarte w nim flawanole mogą wspierać zdrowie naczyń krwionośnych. To nasza #DziennaDawkaDobregoNewsa.
Najważniejsze informacje
- Produkty z kakao bogate w flawanole mogą wspierać zdrowie naczyń krwionośnych.
- Efekt ochronny pojawia się zarówno u osób wysportowanych, jak i mniej aktywnych.
- Wyniki prezentują badacze z University of Birmingham.
Flawanole – silni sprzymierzeńcy serca
Flawanole to związki występujące nie tylko w kakao, ale także w owocach, warzywach czy herbacie. Działają jako przeciwutleniacze i pomagają chronić układ krwionośny przed stresem oksydacyjnym. Naukowcy podkreślają, że nawet osoby prowadzące aktywny tryb życia są narażone na negatywny wpływ długotrwałego siedzenia, dlatego suplementacja diety w flawanole staje się istotną wskazówką zdrowotną.
Prowadzą agroturystykę w Polsce. "To było małe, podupadłe gospodarstwo"
W trakcie eksperymentu 40 zdrowych młodych mężczyzn wypiło napój kakaowy z wysoką lub niską zawartością flawanoli, zanim spędzili dwie godziny w pozycji siedzącej. Badacze zaobserwowali, jakie zmiany zachodzą w funkcjonowaniu tętnic, m.in. za pomocą badania FMD, które mierzy elastyczność naczyń.
Siedzenie szkodzi, ale kakao może pomóc
W grupie spożywającej napój o niskiej zawartości flawanoli doszło do pogorszenia parametrów naczyniowych – u wszystkich uczestników spadła wartość FMD, niezależnie od poziomu sprawności. Jednak u osób, które otrzymały kakao bogate w flawanole, nie zaobserwowano spadku FMD w żadnej z mierzonych tętnic.
Ta zależność pokazuje, że nawet osoby o wyższej kondycji fizycznej nie są chronione przed skutkami długiego siedzenia, jeśli ich dieta jest uboga w flawanole.
Nasz eksperyment wskazuje, że wyższy poziom sprawności fizycznej nie zapobiega przejściowemu upośledzeniu funkcji naczyń wywołanemu siedzeniem przy piciu wyłącznie kakao o niskiej zawartości flawanoli. Co ważne, po wypiciu napoju o wysokiej zawartości flawanoli, zarówno uczestnicy o lepszej, jak i gorszej sprawności fizycznej utrzymali swój FMD na tym samym poziomie, co przed dwugodzinnym siedzeniem - podkreśla dr Sam Lucas, współautor badania z University of Birmingham.
Flawanole w codziennej diecie
Badanie sugeruje, że regularne spożywanie kakao lub innych produktów bogatych we flawanole może być prostym sposobem ochrony naczyń krwionośnych.
Biorąc pod uwagę powszechność siedzącego trybu życia i zwiększone ryzyko, jakie może on nieść dla zdrowia naczyń, spożywanie produktów spożywczych i napojów bogatych w flawanole, zwłaszcza w połączeniu z przerywaniem okresów bezczynności krótkim spacerem lub wstawaniem, może być dobrym sposobem na długoterminową poprawę zdrowia, niezależnie od poziomu sprawności fizycznej - zwraca uwagę dr Catarina Rendeiro.
Dostęp do flawanoli nie stanowi problemu – można je znaleźć w ciemnej czekoladzie, zielonej i czarnej herbacie czy wybranych owocach i orzechach. To istotna informacja dla wszystkich, którzy spędzają wiele godzin siedząc przy biurku lub w podróży.
Świat jest pełny pozytywnych historii, małych i dużych. Piszemy o nich wszystkich w ramach naszego cyklu #DziennaDawkaDobregoNewsa. Chcesz przeczytać więcej dobrych newsów? Kliknij TUTAJ.
Źródło: PAP