Czerwona plamka w jajku. Czy jest się czego obawiać?

28

Jajka są jednym z głównych składników naszej diety, które jemy ze smakiem przyrządzane na wiele sposobów. Jednak wiele osób, które po rozbiciu jajka zobaczą w nim czerwoną plamkę, automatycznie wyrzucają je do kosza. Czym tak naprawdę jest czerwona plamka w jajku i czy trzeba jej unikać?

Czerwona plamka w jajku. Czy jest się czego obawiać?
Co oznacza czerwona plamka w jajku? (Pexels)

Większość z nas nie wyobraża sobie diety bez jajek, które można przyrządzić na bardzo wiele sposobów oraz które są kluczowym składnikiem wielu wyrobów takich jak makarony czy ciasta. W okresie świątecznym spożywa się ich jeszcze więcej, dlatego wcześniej warto dowiedzieć się, czym jest czerwona plamka, która trafia się w niektórych jajkach. 

Wyrzucasz jajka z czerwoną plamką? To błąd!

Czasem zdarza się, że po rozbiciu jajka, znajdujemy w nim czerwoną plamkę. Są osoby, które zupełnie ignorują ten fakt oraz takie, które tę plamkę wyławiają. Dla innych czerwona plamka potrafi nawet zdyskwalifikować całe jajko, które trafia do kosza. Wynika to z obrzydzenia oraz powszechnie panującego mitu, że owa plamka jest zarodkiem kurczaka. Jak jest naprawdę? 

W rzeczywistości czerwona plamka w jajku jest niczym innym jak skrzepem krwi, które powstaje w wyniku pęknięcia naczynia krwionośnego w kurzym jajniku lub jajowodzie. Nie musi to wcale oznaczać, że kondycja kury jest zła, choć czasem zdarza się, że pęknięcie jest spowodowane brakiem witamin lub problemami z wątrobą.

Przeważnie jednak powstanie tej czerwonej plamki wywołują uwarunkowania genetyczne czy też moment w cyklu zwierzęcia. Obecność owego skrzepu krwi nie oznacza jednak, że jajko nie jest zdatne do spożycia. Można je zjeść bez żadnych obaw. 

Jajka – dlaczego warto jeść?

Obecność jajek w codziennej diecie jest ważna ze względu na składniki odżywcze w nich zawarte. Są nimi przede wszystkim białko, aminokwasy, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, cynk, fosfor czy żelazo.

Kwestia wpływu spożywania jajek na podnoszenie się poziomu cholesterolu we krwi jest do tej pory sporna. Zdaniem niektórych badaczy wpływ jedzenia jajek na zwiększenie stężenia cholesterolu jest nieznaczny, podczas gdy inni uważają, że jedzenie jajek może zwiększać ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Kluczowy tutaj jest poziom wrażliwości danej osoby na cholesterol pokarmowy. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Autor: ORY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić