oprac. Marta Kutkowska| 

Rozbijasz jajko w ten sposób? Nigdy tego nie rób!

19

Wydawać by się mogło, że nie prostszej czynności kuchennej, niż rozbicie jajka. Tymczasem większość z nas robi to źle. Podpowiadamy, jak w banalny sposób ułatwić sobie życie.

Rozbijasz jajko w ten sposób? Nigdy tego nie rób!
Czy wiesz, jak poprawnie rozbić jajko? (Getty Images, Stefania Pelfini, La Waziya Phot)

Trudno wyobrazić sobie śniadanie bez jajek. Nic dziwnego. Ten produkt jest smaczny, pożywny i łatwy do przyrządzenia. Większość z nas mogłoby przygotować jajecznicę z zamkniętymi oczami. Jednak, jak się okazuje, rozbijanie jajka to nie taka oczywista sprawa.

Rozbijasz jajko o kant naczynia? To błąd

Rozbicie jajka o brzeg miski wydaje się być najprostszym rozwiązaniem. W końcu tak radzą sobie telewizyjni, kuchenni celebryci. Niestety nie każdy z nas może się poszczycić taką wprawą. W konsekwencji pokruszone skorupki jajek często lądują w naczyniu. Wyciąganie ich jest czasochłonne i irytujące. Te niepozorne okruszki mogą wywołać wiele problemów, spowodować zakrztuszenie lub skaleczenie. Jeśli jajko nie zostało wcześniej sparzone, w skorupkach mogą znajdować się także bakterie salmonelli. W przypadku kogla mogla lub płynnej jajecznicy, może się to okazać zdradliwe. Co zatem najlepiej zrobić, by uniknąć potencjalnego zagrożenia?

Jak poprawnie rozbić jajko?

Zamiast rozbijać jajko o kant naczynia, uderz nim o twardszą powierzchnię, np. o kuchenny blat. Wtedy siły równomiernie rozłożą się na skorupce i jej resztki nie wpadną do płynu. Dzięki temu trikowi unikniesz także pęknięcia żółtka. Jest to wyjątkowo ważne, jeśli przyrządzasz jajko na miękko lub w koszulce.

Innym sprawdzonym trikiem jest zrzucenie umytego jajka wprost na metalową patelnię. Siła, z jaką uderzy jajko o patelnię sprawi, że pojawi się na nim pęknięcie o gładkich krawędziach. To sprawi, że żaden z fragmentów wapiennej otoczki nie najdzie się w potrawie. Dzięki tym trikom śniadanie będzie naprawdę wyśmienite, a ty nie będziesz z irytacją wydłubywał z talerza resztek skorupki.

Zobacz także: Dziś Światowy Dzień Jaja. Zobacz, jak w prosty sposób oddzielić białko od żółtka
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić