aktualizacja 

Efekt Bridget Jones? Naukowcy wiedzą, dlaczego kobiety zajadają się słodyczami

0

Kultowa Bridget Jones w momencie, gdy rozstała się z chłopakiem, podreptała do lodówki i wyciągnęła kubełek lodów, aby uleczyć swoje złamane serce. Jestem w związku z dwoma facetami: Benem i Jerrym - mówiła (Ben&Jerry to marka lodów, przyp.red.). Naukowcy już wiedzą, skąd ta chęć na słodkie w takich momentach.

Efekt Bridget Jones? Naukowcy wiedzą, dlaczego kobiety zajadają się słodyczami
Już wiadomo, dlaczego kobiety tak często sięgają po słodycze (Pexels)

Według przeprowadzonych badań "pocieszanie się jedzeniem" u kobiet w postaci zajadania słodkości wynika z tego, że działają one jak...emocjonalne środki przeciwbólowe.

Badaniu poddano 100 kobiet, którym przedstawiano zdjęcia słodkich i pikantnych potraw. Jak pokazały badania, samotne kobiety wykazywały większą aktywność mózgu w obszarach powiązanych z apetytem.

Według naukowców z Los Angeles to odkrycie obnaża "błędne koło pomiędzy niezdrowym odżywianiem a negatywnymi objawami psychicznymi".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Tak będzie wyglądał ślub Mai Sablewskiej. "Ja nawet nie wiem czy pójdę w białej sukni"

Zespół, który przeprowadził badania, przekonuje, że potrzeba "holistycznego podejścia", które pomoże kobietom wydostać się z błędnego koła poprzez skupienie zarówno na ciele, jak i umyśle oraz "odżywienie" samotnego mózgu.

Jeśli masz większy apetyt, jesz więcej, co może skutkować większym niepokojem lub depresją, co może prowadzić do jedzenia większej ilości - zauważyła główna autorka badań, dr Xiaobei Zhang.

Jej słowa potwierdziła Dr Arpana Gupta, również zaangażowana w badanie.

Nie prowadzono do tej pory badań na temat tego, jak mózg przetwarza samotność i jaki to ma związek z otyłością czy skutkami zdrowotnymi. Kiedy ludzie są sami lub samotni, ma to duży wpływ na to, jak się czują. Zatajają informacje o tym, co jedzą, nie mówią o swoich zachciankach, zwłaszcza na niezdrową żywność - przyznała.

Przejeść samotność

93 kobiety, które brały udział w badaniu, zostały zapytane o poczucie samotności i odosobnienia oraz o ich nawyki żywieniowe.

Przeprowadzono także badania składu ciała, aby oszacować zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Wyniki pokazały, że u bardziej osamotnionych kobiet stwierdzono wyższy poziom tkanki tłuszczowej, gorszą dietę, większy apetyt i bardziej niekontrolowane wzorce żywieniowe.

Jak wynika z badania, najbardziej osamotnione uczestniczki zgłaszały również więcej objawów lęku i depresji.

Później pokazywano im zdjęcia różnych rodzajów żywności – słonej lub słodkiej – oraz obiektów nieżywnościowych do porównania. Skany MRI rejestrowały aktywność ich mózgu podczas oglądania obrazów.

Samotne kobiety wykazywały większą aktywność w dolnym płatku ciemieniowym, który, jak twierdzą naukowcy, kontroluje ochotę na słodkie pokarmy. Oddzielnie skany sugerowały mniejszą aktywność w obszarach związanych z samokontrolą.

Wydaje się, że słodka żywność wywiera bardziej wyraźny i nadrzędny wpływ w porównaniu z żywnością pikantną. Słodka żywność daje również dużą satysfakcję, a jej działanie przeciwbólowe może zmniejszyć ból społeczny związany z wykluczeniem społecznym - stwierdzili naukowcy.

Już od dawna eksperci biją na alarm, donosząc o tym, że samotność zabiera lata życia i jest tak samo niebezpieczna dla naszego zdrowia, jak palenie czy otyłość.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić