Lepiej nie kupuj tego makaronu. Powód cię zadziwi

39

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych rodzajów makaronów. Można wybierać spośród fantazyjnych kształtów: gniazd, piór, kokard, ale także na podstawie wykorzystanych do produkcji składników. Dużą popularnością cieszy się makaron z pszenicy durum, bezglutenowy lub jajeczny. Na ten ostatni w szczególności należy uważać. Oto powód.

Lepiej nie kupuj tego makaronu. Powód cię zadziwi
(unsplash, Grooveland Designs)

Czy makaron jajeczny na pewno jest z jaj?

Wybór spośród makaronów często pada na makaron jajeczny. Uważa się, że ma on lepszy smak i więcej dobrych właściwości. Każdy taki produkt przyciąga klientów rysunkiem jajka na opakowaniu. Ma to świadczyć o jego bogatym jajecznym smaku. Niestety, wielu producentów oszukuje nas w tej kwestii.

Rysunek jajka na opakowaniu niewiele nam powie. Informację, czy przy produkcji makaronu jajecznego zostały wykorzystane prawdziwe jajka, powinniśmy zweryfikować, sprawdzając skład na odwrocie opakowania. Wymienione przy produkcji składniki powiedzą nam, w jakiej formie jajka zostały wykorzystane do makaronu. Zwróćmy uwagę na jedną rzecz. Bardzo często wykorzystanie prawdziwych świeżych jajek jest zastępowane suszem jajecznym.

Susz nie psuje się tak szybko, jak zwykłe jajka. Wykorzystywanie go w produkcji makaronu obniża więc jego koszty. Niestety, nie pozostaje bez wpływu na smak i jakość makaronu. Powszechnie taki makaron uważa się za gorszy pod względem smaku i konsystencji niż ten ze świeżych jaj. W skład suszu powinny wchodzić wyłącznie woda oraz jajka, które suszy się w specjalnej komorze suszalniczej.

Makaron z suszem jajecznym. Czy jest szkodliwy?

Susz jajeczny produkowany zgodnie z normami nie jest szkodliwy. Niestety, często w składzie suszu jajecznego znajdują się składniki, które zaniżają jego jakość. Jak podaje Fakt, znane są przypadki, w których w suszu znaleziono ryby, które nadają charakterystycznego zapachy czy kurkuma, która nadaje żółtawy kolor.

Historia zna także przypadki, w których podrabiano susz jajeczny, a do jego produkcji wykorzystywano nieświeże jajka czy dodawano do niego wapno. Bakterie chorobotwórcze wyraźnie przekraczały wówczas zalecane normy.

Konsumenci wciąż więc obawiają się nieuczciwych producentów oraz tego, że w ich makaronie wyprodukowanym z pomocą suszu, znajdą się podejrzane składniki. Warto więc czytać opakowanie i wnikliwie zapoznać się ze składem przed dokonaniem zakupu. Lepiej decydować się na makaron jajeczny, który został wyprodukowany z udziałem świeżych jaj, a nie ze sztucznego suszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowoczesny dom z bali z widokiem na Tatry. Koszty utrzymania zaskakują
Autor: MBD
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić