aktualizacja 

Nie wyrzucaj nasion papryki. Możesz je świetnie wykorzystać

16

Jesteś wielbicielem papryki, ale nie jej środka? Za każdym razem wyrzucasz go odruchowo do kosza? To naprawdę duży błąd! Nasiona papryki, które się w nim znajdują, możesz wykorzystać w świetny sposób. Podpowiadamy, jaki!

Nie wyrzucaj nasion papryki. Możesz je świetnie wykorzystać
Nie wyrzucaj nasion papryki. Możesz je świetnie wykorzystać (Getty Images)

Papryka to jedno z najchętniej kupowanych warzyw, które można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno "na surowo", jak i jako składnik różnorodnych sałatek, farszy czy domowego lecza. Zawiera duże ilości witaminy A, C i E, a także kwasu foliowego, potrzebnego w szczególności przyszłym mamom. Brzmi idealnie, prawda? Trzeba więc podkreślić, dlaczego warto zatrzymać jej środek, gdzie znajdują się nasiona.

Nie wyrzucaj nasion papryki

Jeżeli zadajesz sobie właśnie pytanie "dlaczego", oto nasza odpowiedź. Nasion papryki lepiej nie wyrzucać, a je zasiać. Tak, zasiać. To bardzo proste, jeśli tylko poświęcisz na to odrobinę czasu i uwagi. Będziesz mieć wówczas swoje własne warzywo, z domowego i ekologicznego ogródka. Czy może być lepiej?

Jedynym warunkiem jest to, aby "uprawę" papryki rozpocząć już w marcu. Świetnie się więc składa, że zbliżamy się dopiero do końca lutego, dlatego możesz być spokojny/a, że ze wszystkim zdążysz.

Jak to zrobić? Nasiona papryki możesz zasadzić w ziemi, choć na samym początku wystarczy nawet wata (a potem przeniesienie na inny grunt). Miejsce, w którym postawisz naczynie z nasionami powinno być nasłonecznione i ciepłe. Aby osiągnąć sukces, sprawdzaj dodatkowo wilgotność, żeby cały czas była odpowiednia, a po kilku dniach możesz spodziewać się już drobnych, zielonych liści.

Jak dbać o paprykę?

Jeżeli zauważysz, że twoja roślina kiełkuje, to oczywiście bardzo dobry znak. Trzymaj ją w domu przez cały chłodny i wietrzny czas. Kiedy zrobi się ciepło, możesz wystawić ją na balkon lub zasadzić w ogrodzie. Ważne, aby temperatura nie była niższa niż 18 stopni C.

Latem ciesz się smakiem pysznej, zdrowej i ekologicznej papryki, którą wykorzystasz do ulubionych potraw. Smacznego!

Zobacz także: Jaka papryka jest najzdrowsza?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Autor: ALLE
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić