Ciasto Stefanka bez pieczenia. Hit PRL-u

33

W czasach PRL-u, kiedy w sklepach brakowało słodyczy, a dzieci miały ochotę na łakocie, mamy i babcie zabierały się za przygotowanie Stefanki. To ekspresowe ciasto niewymagające pieczenia, a składniki na ten wypiek można znaleźć w prawie każdej spiżarce. Warto odświeżyć sobie ten przepis.

Ciasto Stefanka bez pieczenia. Hit PRL-u
Przepis na ciasto stefanka z PRL-u (Co Domi zgotuje?, YouTube)

Stefankę uwielbiają zarówno dzieci, jak i gospodynie domowe. Nie dość, że jest pyszna, to nie wymaga dużego nakładu pracy. Podstawowy przepis na Stefankę składa się jedynie z pachnącej wanilią i kakaem masy z kaszy manny oraz dwóch warstw herbatników. Uwaga, ciasto znika z blaszki w zawrotnym tempie!

Przepis na ciasto Stefanka. Potrzebne składniki

  • 250 g herbatników maślanych
  • 250 g masła
  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Przepis na ciasto Stefanka. Sposób przygotowania

  • Spód kwadratowej blaszki o boku 25 cm wysmaruj masłem i ułóż warstwę herbatników
  • Do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli, wszystko zagotuj
  • Do garnka dodaj kaszę i żółtko, podgrzewaj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje
  • Zestaw z ognia, dodaj kakao i ponownie wymieszaj
  • Masę wylej na herbatniki, wygładź łyżką
  • Na wierzch ułóż kolejną warstwę herbatników
  • Ciasto odłóż w chłodne miejsce do zastygnięcia

Ciasto pokrój w prostokąty zgodnie z krańcami herbatników. Wierzch możesz dodatkowo polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić