Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Smakuje jak batonik Mars
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się piec? Wypróbuj przepis na ekspresowe ciasto Mars, które będzie smakowało dokładnie tak, jak popularne batoniki. Po schłodzeniu w lodówce będzie idealne na upalne dni.
Źródło zdjęć: © YouTube
Ciasto Mars to bardzo słodki, ale lekki deser, który idealnie sprawdzi się na upalne dni. Smakuje niemal jak popularne batoniki, a co najważniejsze, do jego przygotowania nie trzeba używać piekarnika.
Czytaj także: Sernik pieczony na wodzie. Obłędnie puszysty i kremowy
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Ciasto Mars. Potrzebne składniki:
- 450 g herbatników
- puszka kajmaku
Krem czekoladowy:
- 100 g kakao
- pół kostki masła
- 70 ml mleka
- szklanka cukru pudru
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
- tabliczka czekolady deserowej
- 5 łyżek śmietanki 30% lub mleka
Ciasto Mars. Sposób wykonania:
- blachę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie wyłóż pierwszą warstwę herbatników
- kajmak rozsmaruj na herbatnikach i połóż następną warstwę herbatników
- miękkie masło ucieraj, dodając stopniowo przesiany cukier puder z kakao
- do masy dolewaj mleko i miksuj
- powstały krem wyłóż na herbatniki i wstaw całość do lodówki
- przygotuj masę śmietankową: żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszaj i odstaw, do ostudzenia
- mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem
- schłodzoną śmietankę zmiksuj i dodaj ją do mascarpone
- do masy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj
- masę wyłóż na herbatniki, a następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników i wstaw do lodówki
- tabliczkę czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki lub mleka i mieszaj
- polewę rozprowadź na herbatnikach i wstaw ciasto lodówki na dłużej żeby wszystko stężało
- ciasto można przyozdobić kawałkami batoników lub posiekaną czekoladą
Źródło artykułu: o2pl