Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska
|

Czy cukinię można jeść na surowo? Jest jedno ale!

0
Podziel się

Sezon na cukinię w pełni! Jest idealna zarówno w wersji pieczonej z przyprawami lub jako dodatek do mięs i sałatek. Czy można ją jednak jeść na surowo? Tak, choć istnieje jedno "ale", o którym koniecznie musicie wiedzieć.

Czy cukinię można jeść na surowo? Jest jedno ale!
Czy cukinię można jeść na surowo? (Getty Images, De Agostini)
bEUNtnoB

Cukinia to jedno z najlepszych i najczęściej kupowanych warzyw sezonowych. Uwielbiana przez wegetarian, wegan, jak i wielbicieli wszelakich mięs i ryb, tworzy idealną postawę każdego obiadu, bo można zrobić z niej dosłownie wszystko. Najchętniej poddajemy ją obróbce termicznej - grillowaniu i pieczeniu, dodajemy do makaronów czy warzywnych sałatek. Czy możemy ją jednak jeść w wersji surowej?

Czy można jeść surową cukinię?

Dobra wiadomość jest taka, że cukinię możecie jeść na surowo, bez obaw, że się nią zatrujecie. Trzeba pamiętać jednak o jej dokładnym umyciu, a najlepiej wyszorowaniu. Nie musicie jej także obierać, bo to warzywo, które ma dość miękką i cienką skórkę.

bEUNtnoD

Istnieje jedno ale, które związane jest ze smakiem cukinii. Jeżeli poczujecie, że jest gorzka, oznacza to, że natychmiast trzeba ją wyrzucić - wtedy rozwijają się w niej toksyczne związki, które mogą wywołać bóle brzucha, wzdęcia czy biegunkę. Takiej cukinii nie można jeść również po obróbce termicznej. Dlatego najlepiej podczas jej krojenia spróbujcie, jaki ma smak.

Z czym jeść cukinię?

Jednym z najpopularniejszych przepisów na to, jak jeść surową cukinię jest sałatka z jej dodatkiem, którą wystarczy uzupełnić oliwą z oliwek, startą skórką z cytryny, miodem parmezanem, solą oraz pieprzem. Weganie oraz osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu często stosują ją także jako zamiennik makaronu, bo wystarczy jedynie ją zetrzeć, a następnie dodać do wszystkich składników na patelni i lekko podsmażyć.

bEUNtnoJ

Cukinia świetnie sprawdza się w wersji grillowanej, przyprawiona ulubionymi ziołami, solą oraz pieprzem. Wielbiciele placków ziemniaczanych używają jej także zamiennie z ziemniakami, tworząc placuszki z cukinii, które również można jeść na słodko i na słono.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

bEUNtnoK
Zobacz także: 5 powodów, dla których warto jeść cukinię
bEUNtnpe
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(0)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić