Czy cukinię można jeść na surowo? Jest jedno ale!
Sezon na cukinię w pełni! Jest idealna zarówno w wersji pieczonej z przyprawami lub jako dodatek do mięs i sałatek. Czy można ją jednak jeść na surowo? Tak, choć istnieje jedno "ale", o którym koniecznie musicie wiedzieć.
Cukinia to jedno z najlepszych i najczęściej kupowanych warzyw sezonowych. Uwielbiana przez wegetarian, wegan, jak i wielbicieli wszelakich mięs i ryb, tworzy idealną postawę każdego obiadu, bo można zrobić z niej dosłownie wszystko. Najchętniej poddajemy ją obróbce termicznej - grillowaniu i pieczeniu, dodajemy do makaronów czy warzywnych sałatek. Czy możemy ją jednak jeść w wersji surowej?
Zobacz także: Patelnia zawsze będzie jak nowa. Trik, który musisz znać
Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim
Czy można jeść surową cukinię?
Dobra wiadomość jest taka, że cukinię możecie jeść na surowo, bez obaw, że się nią zatrujecie. Trzeba pamiętać jednak o jej dokładnym umyciu, a najlepiej wyszorowaniu. Nie musicie jej także obierać, bo to warzywo, które ma dość miękką i cienką skórkę.
Istnieje jedno ale, które związane jest ze smakiem cukinii. Jeżeli poczujecie, że jest gorzka, oznacza to, że natychmiast trzeba ją wyrzucić - wtedy rozwijają się w niej toksyczne związki, które mogą wywołać bóle brzucha, wzdęcia czy biegunkę. Takiej cukinii nie można jeść również po obróbce termicznej. Dlatego najlepiej podczas jej krojenia spróbujcie, jaki ma smak.
Z czym jeść cukinię?
Jednym z najpopularniejszych przepisów na to, jak jeść surową cukinię jest sałatka z jej dodatkiem, którą wystarczy uzupełnić oliwą z oliwek, startą skórką z cytryny, miodem parmezanem, solą oraz pieprzem. Weganie oraz osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu często stosują ją także jako zamiennik makaronu, bo wystarczy jedynie ją zetrzeć, a następnie dodać do wszystkich składników na patelni i lekko podsmażyć.
Cukinia świetnie sprawdza się w wersji grillowanej, przyprawiona ulubionymi ziołami, solą oraz pieprzem. Wielbiciele placków ziemniaczanych używają jej także zamiennie z ziemniakami, tworząc placuszki z cukinii, które również można jeść na słodko i na słono.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.