Ekspresowa przekąska. Jak zrobić chrupiące kulki ziemniaczane?

9

Chrupiące i złociste kulki z ziemniaków to doskonała przekąska lub dodatek do dań mięsnych. Są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź poniższy przepis!

Ekspresowa przekąska. Jak zrobić chrupiące kulki ziemniaczane?
Kulki ziemniaczane (Getty Images)

Ziemniaki królują na polskich stołach pod wieloma postaciami. Są dodatkiem do pysznych mięs, a często też oddzielnym daniem. Warto wypróbować je pod postacią chrupiących kuleczek, które podane z sosem będą idealną przekąską na imprezę.

Kulki ziemniaczane. Potrzebne składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 g tartego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej roślinny do smażenia

Kulki ziemniaczane. Sposób wykonania

  • Ugotuj i wystudź ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę (można także rozgnieść je ręcznie lub wykorzystać maszynkę do mięsa).
  • Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajko, ser, sól oraz pieprz.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Z tak przygotowanego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kulki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Szybko, łatwo i przyjemnie. Z sosami może być jeszcze lepiej. Smacznego!

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić