Ekspresowa przekąska. Jak zrobić chrupiące kulki ziemniaczane?
Chrupiące i złociste kulki z ziemniaków to doskonała przekąska lub dodatek do dań mięsnych. Są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź poniższy przepis!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ziemniaki królują na polskich stołach pod wieloma postaciami. Są dodatkiem do pysznych mięs, a często też oddzielnym daniem. Warto wypróbować je pod postacią chrupiących kuleczek, które podane z sosem będą idealną przekąską na imprezę.
Kulki ziemniaczane. Potrzebne składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 g tartego sera żółtego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej roślinny do smażenia
Kulki ziemniaczane. Sposób wykonania
- Ugotuj i wystudź ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę (można także rozgnieść je ręcznie lub wykorzystać maszynkę do mięsa).
- Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajko, ser, sól oraz pieprz.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Z tak przygotowanego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je w bułce tartej.
- Kulki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Czytaj także: Obiad za 2 złote. Bosacka pokazała przepis ze Lwowa
Szybko, łatwo i przyjemnie. Z sosami może być jeszcze lepiej. Smacznego!
Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Źródło artykułu: o2pl