Danie na odstresowanie. Ten dodatek korzystnie wpływa na zdrowie
Stres staje się nieodłączną częścią naszego zabieganego życia. W zapanowaniu nad nim pomaga odpowiednia dieta. Salsa z awokado to doskonały dodatek na kanapkę czy jako przekąska, będący prawdziwą bombą witaminową. To także prawdziwy "comfort food". Nie czekaj i spróbuj już dziś!
Źródło zdjęć: © YouTube
Stres to Twoje drugie imię? Przepis na salsę z awokado może pomóc uporać się z jego zgubnymi konsekwencjami. Wszystko dlatego, że samo tylko awokado zawiera witaminę A, C i mnóstwo tych z grupy B. Podziękujesz później.
Salsa z awokado. Składniki:
- 1 owoc awokado
- 1 duży, mięsisty pomidor albo odpowiednia ilość mniejszych
- 1 czerwona cebula albo szalotka
- 1-2 papryczki jalapeno
- sok z limonki albo cytryny
- oliwa z oliwek
- natka kolendry lub pietruszki
- ewentualnie sól
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Salsa z awokado. Wykonanie:
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę (nie wyrzucaj jej, jeszcze Ci się przyda).
- Wyjmij miąższ łyżką ze skórki.
- Pokrój go w niedużą kostkę i włóż do miski.
- Dużego dojrzałego pomidora (powinien być większy niż awokado) sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Jeśli skórka jest delikatna – nie musisz tego robić.
- Z pomidora usuń gniazda nasienne z sokiem i pestkami (zawierają zbyt dużo wody), ale nie wyrzucaj ich, tylko dodaj do jakiejś potrawy z pomidorami (zupy, sosu, przecieru).
- Pomidora również pokrój w niedużą kostkę i dodaj do miski z awokado.
- Cebulę lub szalotkę obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj do miski.
- Papryczkę jalapeno pozbaw pestek i również pokrój w drobną kosteczkę.
- Spróbuj jedną z nich, aby ocenić ostrość (bywa różna).
- W razie potrzeby użyj także drugiej papryczki.
- Gotowa salsa ma być pikantna, ale nie powinna wypalać kubków smakowych, jednak zrób ją tak ostrą, jak lubisz.
- Pokrój niezbyt drobno natkę kolendry lub pietruszki (jeśli nie lubisz kolendry lub masz do niej utrudniony dostęp), dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
- Salsę dopraw sokiem z limonki bądź cytryny oraz sporym chlustem dobrej oliwy.
- Smak powinien być ostry od papryczki, słodki od pomidora, maślany od awokado i kwaskowy od limonki.
- Możesz dodać soli.
- Tak przygotowaną salsę możesz użyć jako dodatku do nachosów lub położyć na chleb lub grzankę. To prawdziwa bomba witaminowa, której cenne składniki pomogą Ci zapanować nad stresem.
Źródło artykułu: o2pl