Danie na odstresowanie. Ten dodatek korzystnie wpływa na zdrowie

3

Stres staje się nieodłączną częścią naszego zabieganego życia. W zapanowaniu nad nim pomaga odpowiednia dieta. Salsa z awokado to doskonały dodatek na kanapkę czy jako przekąska, będący prawdziwą bombą witaminową. To także prawdziwy "comfort food". Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Danie na odstresowanie. Ten dodatek korzystnie wpływa na zdrowie
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Stres to Twoje drugie imię? Przepis na salsę z awokado może pomóc uporać się z jego zgubnymi konsekwencjami. Wszystko dlatego, że samo tylko awokado zawiera witaminę A, C i mnóstwo tych z grupy B. Podziękujesz później.

Salsa z awokado. Składniki:

  • 1 owoc awokado
  • 1 duży, mięsisty pomidor albo odpowiednia ilość mniejszych
  • 1 czerwona cebula albo szalotka
  • 1-2 papryczki jalapeno
  • sok z limonki albo cytryny
  • oliwa z oliwek
  • natka kolendry lub pietruszki
  • ewentualnie sól

Salsa z awokado. Wykonanie:

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę (nie wyrzucaj jej, jeszcze Ci się przyda).
  • Wyjmij miąższ łyżką ze skórki.
  • Pokrój go w niedużą kostkę i włóż do miski.
  • Dużego dojrzałego pomidora (powinien być większy niż awokado) sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
  • Jeśli skórka jest delikatna – nie musisz tego robić.
  • Z pomidora usuń gniazda nasienne z sokiem i pestkami (zawierają zbyt dużo wody), ale nie wyrzucaj ich, tylko dodaj do jakiejś potrawy z pomidorami (zupy, sosu, przecieru).
  • Pomidora również pokrój w niedużą kostkę i dodaj do miski z awokado.
  • Cebulę lub szalotkę obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę.
  • Dodaj do miski.
  • Papryczkę jalapeno pozbaw pestek i również pokrój w drobną kosteczkę.
  • Spróbuj jedną z nich, aby ocenić ostrość (bywa różna).
  • W razie potrzeby użyj także drugiej papryczki.
  • Gotowa salsa ma być pikantna, ale nie powinna wypalać kubków smakowych, jednak zrób ją tak ostrą, jak lubisz.
  • Pokrój niezbyt drobno natkę kolendry lub pietruszki (jeśli nie lubisz kolendry lub masz do niej utrudniony dostęp), dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  • Salsę dopraw sokiem z limonki bądź cytryny oraz sporym chlustem dobrej oliwy.
  • Smak powinien być ostry od papryczki, słodki od pomidora, maślany od awokado i kwaskowy od limonki.
  • Możesz dodać soli.
  • Tak przygotowaną salsę możesz użyć jako dodatku do nachosów lub położyć na chleb lub grzankę. To prawdziwa bomba witaminowa, której cenne składniki pomogą Ci zapanować nad stresem.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić