Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|
aktualizacja

Obiad za 2 złote. Bosacka pokazała przepis ze Lwowa

19
Podziel się:

Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube podzieliła się przepisem na pierogi lwowskie według receptury pani Marii ze Lwowa, która od 20 lat mieszka w Polsce. Przygotowanie porcji takich pierogów kosztuje ok. 2 zł.

Obiad za 2 złote. Bosacka pokazała przepis ze Lwowa
Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube podzieliła się przepisem na pierogi lwowskie według receptury pani Marii ze Lwowa (YouTube, EkoBosacka)

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Można je przygotować na wiele sposobów. Popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka do swojego programu na YouTube zaprosiła Ukrainkę, panią Marię Popko, która od wielu lat mieszka w Polsce. Kobieta pokazała, jak wykonuje się pierogi we Lwowie. Pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczana i twarogiem są bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Jedna porcja kosztuje zaledwie ok. 2 zł.

Gdyby obliczyć, taka porcja bez mięsa z kaszą gryczana z twarogiem i cebulką kosztuje 1,50 zł. Jeśli dodamy do tego boczek, czyli taka wersja bogatsza to wychodzi 2,30 zł za porcję - zapewnia Katarzyna Bosacka.

Przepis na pierogi lwowskie. Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cebula
  • ewentualnie boczek do okrasy

Do ciasta:

  • pół kg maki
  • jajko
  • woda


Przepis na pierogi lwowskie. Wykonanie:

  • pokrojoną w kostkę cebulkę podsmaż na maśle lub na oleju
  • dodaj do cebuli ugotowaną kaszę gryczaną i kostkę twarogu
  • wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku
  • przygotuj ciasto na pierogi i faszeruj kaszą z twarogiem, a następnie gotuj w osolonej wodzie
  • pierogi lwowskie możesz okrasić podsmażoną cebulką z boczkiem
  • z tej porcji jak zapewnia Katarzyna Bosacka powinno wyjść ok. 60 pierogów
Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(19)
~jan
2 tyg. temu
Bosacka, zejdź na ziemię! W Polsce zarabiamy złotówki, we Lwowie hrywny, Jak we Lwowie zrobiłaś pierogi za złotówki? Wstyd!
Flakasz
2 miesiące temu
Co za farmazony piszecie nic można zrobić za 2 zlote
Ala
2 miesiące temu
Ta Bosacka mnie wykończy!
Ala
2 miesiące temu
Ta baba mnie wykończy!
czytelnik
2 miesiące temu
Jeszcze trochę to w Polsce nie będziemy znali naszych tradycyjnych potraw, nie wspominając o znajomości języka polskiego.
ździś
2 miesiące temu
A robocizna?
POLSKI
2 miesiące temu
chory ludu ogarnij sie BO RUSKIE WAS POGODZA
1956
2 miesiące temu
Nie będę komentować kosztów porcji pierogów, tylko moja rada... Do farszu dodać świeża miętę,mniej więcej pęczek, super smak i wypas! Aha, można lekko dosłodzić. To nie żart! Pozdrawiam :)
Madzix453
2 miesiące temu
Pychotka. Do tego kupić perłę miodową i obiad nie z tej ziemi :D
kris
2 miesiące temu
NIECH JEDZIE IM TAM GOTOWAC
afrykaner
2 miesiące temu
za dużo roboty.
Jedrula
2 miesiące temu
Jaja sobie ta baba robi czy już materiały bierze niezbędne z przy ulicznego śmietnika że wyszło jej 2zł za porcję
jprdl
2 miesiące temu
To teraz proszę mi racjonalnie wyjaśnić, dlaczego pierogi w różnych sklepach i pierogarniach są po 25-30 zł za kilo a u takiej Gessler po 100 zł za kilo.
Jan
2 miesiące temu
Ludzie paczka kaszy gryczanej to juz 5 złotych a gdzie reszta produktów. 2 złote to przed rządami PIS
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić