Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler. Smakuje jak u mamy

30
Podziel się:

Fasolka po bretońsku to bardzo popularne polskie danie, ale jego przyrządzenie wcale nie jest takie oczywiste. Swoim sprawdzonym przepisem podzieliła się niegdyś Magda Gessler. Z tą recepturą fasolka będzie smakować jak u mamy!

Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler. Smakuje jak u mamy
Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler (Getty Images)

Fasolka po bretońsku to pyszne, aromatyczne i bardzo sycące danie, które od wieków chętnie gości na polskich stołach. Nie każdy jednak wie, jak ją przygotować. Przepis Magdy Gessler pozwoli wam osiągnąć tradycyjny smak, który pamiętacie z dzieciństwa.

Przepis na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 40 dag fasolki "Piękny Jaś"
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • cząber
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.
  • Następnego dnia odsącz wodę, opłucz fasolę raz jeszcze i przesyp do garnka.
  • Fasolę zalej wodą, pół łyżki soli i gotuj na małym ogniu.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w paski boczek
  • Do wytopionego boczku dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka.
  • Podsmażone składniki dorzuć do gotującej się fasoli, gdy będzie już lekko miękka.
  • Do garnka dodaj jedną puszkę pomidorów, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na patelnię po boczku wlej drugą puszkę krojonych pomidorów i smaż do wytworzenia się gęstego sosu.
  • Sos dodaj do gotującej się fasoli, gdy będzie już wyraźnie miękka.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • Zagotuj, co chwilę mieszając, by danie się nie przypaliło.

Fasolkę podawał na ciepło, najlepiej w towarzystwie dobrego, świeżego pieczywa. W sezonie letnim, zamiast puszek, możemy użyć świeżych pomidorów. Smacznego!

Zobacz także: Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(30)
Janek
rok temu
ONA TAK LUBI GOTOWAĆ I UZDRAWIAĆ RESTAURACJE ŻE TERAZ W JEDNEJ Z NIK ROBIĄ SMYCZE DLA ZWIERZĄT
Jaipk
rok temu
Pani Geslerowa nie umie gotować i tyle,moje jedzenie w kuchni polowej jest 100 razy lepsze tak mi powiedzieli ludzie.
Oko proroka
rok temu
Smakuje jak u mamy napisały dzieci z bidula i cena jak właśnie w montre Carlo
Zjadacz
rok temu
Za darmo bym nie chciał jej potraw
Anita60041
rok temu
Moja fasolka po bretońsku różni się od tej w tym przepisie. Ta którą przyrządzam jest przepyszna, taka jak za komuny na stacji PKP. Jeśli to rzeczywiście przepis Magdy Gessler to polecam dopracować🙃
Waldek67
rok temu
A czy ona zna się na gotowaniu??
Polka
rok temu
Pani Magdo, pomidory z puszki są bardzo niezdrowe. Ze słoiczka koncentrat albo z butelki szklanej.Pozdrawiam.
Beata
rok temu
Obrzydliwe chyba ona to u mamy jadła i nadwaga jej została.Magda nie obrażaj naszych mam !!!
mllewy
rok temu
i tu się zgadzam wszystkie jej dani smakują jak u mamy w 100%, tylko mama nie umiała gotować i tego się nie dało zjeść.
Janka
rok temu
Uwielbiam przepisy tej pani i często gotuję te potrawy- są PYSZNE.
Janka
rok temu
Uwielbiam przepisy tej pani i często gotuję te potrawy- są PYSZNE.
Magda
rok temu
A ja nie chcę, żeby smakowała jak u mojej kochanej mamy, była dobra ale chciałbym spróbować z przepisu Gessler.
Kosma
rok temu
Geslerowa to umie rzucać garami a nie gotowac
Marek
rok temu
Jaki jej przepis moja mama tak robiła fasolkę 45lat temu żenada
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić