Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler. Smakuje jak u mamy

48

Fasolka po bretońsku to bardzo popularne polskie danie, ale jego przyrządzenie wcale nie jest takie oczywiste. Swoim sprawdzonym przepisem podzieliła się niegdyś Magda Gessler. Z tą recepturą fasolka będzie smakować jak u mamy!

Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler. Smakuje jak u mamy
Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler (Getty Images)

Fasolka po bretońsku to pyszne, aromatyczne i bardzo sycące danie, które od wieków chętnie gości na polskich stołach. Nie każdy jednak wie, jak ją przygotować. Przepis Magdy Gessler pozwoli wam osiągnąć tradycyjny smak, który pamiętacie z dzieciństwa.

Przepis na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 40 dag fasolki "Piękny Jaś"
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • cząber
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.
  • Następnego dnia odsącz wodę, opłucz fasolę raz jeszcze i przesyp do garnka.
  • Fasolę zalej wodą, pół łyżki soli i gotuj na małym ogniu.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w paski boczek
  • Do wytopionego boczku dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka.
  • Podsmażone składniki dorzuć do gotującej się fasoli, gdy będzie już lekko miękka.
  • Do garnka dodaj jedną puszkę pomidorów, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na patelnię po boczku wlej drugą puszkę krojonych pomidorów i smaż do wytworzenia się gęstego sosu.
  • Sos dodaj do gotującej się fasoli, gdy będzie już wyraźnie miękka.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • Zagotuj, co chwilę mieszając, by danie się nie przypaliło.

Fasolkę podawał na ciepło, najlepiej w towarzystwie dobrego, świeżego pieczywa. W sezonie letnim, zamiast puszek, możemy użyć świeżych pomidorów. Smacznego!

Zobacz także: Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić