Fatalne konsekwencje. Widzisz takie truskawki? Lepiej nie kupuj

Trwa sezon truskawkowy. Tymi pysznymi owocami zajada się wielu Polaków. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak należy przechowywać truskawki. Niestety, często pojawiają się błędy w tym zakresie.

TruskawkiTruskawki
Źródło zdjęć: © Pixabay | Pixabay

Jeżeli kupujemy truskawki w supermarketach, to musimy pamiętać o jednej kwestii. Chodzi o świadomość tego, że z pewnością nie zostały zebrane na świeżo w dniu sprzedaży. Czas, w jakim będą zdatne do spożycia, zależy natomiast o kilku czynników.

Jeśli wyrastały w deszczowej pogodzie, szybciej się zepsują. Podobnie sprawa ma się z nieodpowiednim transportem oraz stopniem dojrzałości wybranych owoców - podkreśla serwis porady.interia.pl.

Gdy wybieramy truskawki w sklepie lub na targu, omijać powinniśmy te owoce, które są pakowane w plastikowe opakowania lub zabezpieczone foliowymi workami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozenek-Majdan wystartuje w wyborach? Wiceszef PO zabrał głos

Okazuje się, że taki sposób przechowywania niesie za sobą fatalne konsekwencje. Chodzi o to, że truskawki szybciej się zaparzają, wzajemnie gniotą i szybciej psują.

Po doniesieniu truskawek do domu, dokładnie umyj owoce. Dokonaj również selekcji. Zepsute owoce jak najprędzej wyrzuć.

Należy mieć na uwadze to, że dłuższa świeżość truskawek zależy od miejsca przechowywania. Niestety, część osób totalnie o tym zapomina, co jest wielkim błędem. Niewłaściwie przechowywane truskawki błyskawicznie się psują.

Część osób doradza zostawienie ich na kuchennym blacie, jednak 1-2 dni w lodówce także im nie zaszkodzą. Pamiętajmy jednak, by włożyć je do szklanego pojemnika, gdyż ekspresowo wchłaniają zapachy innych potraw - rekomenduje wspomniany portal.

Nigdy nie płucz truskawek samą wodą. Nagminny błąd

Warto pamiętać również o tym, że truskawek nie należy płukać samą wodą. Co prawda zmyje resztki ziemi, jednak nie poradzi sobie z pestycydami. Należy założyć, że truskawki mogły być pryskane chemią. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na to, by odpowiednio je przygotować do zjedzenia.

Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie - zaznacza serwis stronakuchni.pl.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz