Fatalne konsekwencje. Widzisz takie truskawki? Lepiej nie kupuj

Trwa sezon truskawkowy. Tymi pysznymi owocami zajada się wielu Polaków. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak należy przechowywać truskawki. Niestety, często pojawiają się błędy w tym zakresie.

TruskawkiTruskawki
Źródło zdjęć: © Pixabay | Pixabay

Jeżeli kupujemy truskawki w supermarketach, to musimy pamiętać o jednej kwestii. Chodzi o świadomość tego, że z pewnością nie zostały zebrane na świeżo w dniu sprzedaży. Czas, w jakim będą zdatne do spożycia, zależy natomiast o kilku czynników.

Jeśli wyrastały w deszczowej pogodzie, szybciej się zepsują. Podobnie sprawa ma się z nieodpowiednim transportem oraz stopniem dojrzałości wybranych owoców - podkreśla serwis porady.interia.pl.

Gdy wybieramy truskawki w sklepie lub na targu, omijać powinniśmy te owoce, które są pakowane w plastikowe opakowania lub zabezpieczone foliowymi workami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozenek-Majdan wystartuje w wyborach? Wiceszef PO zabrał głos

Okazuje się, że taki sposób przechowywania niesie za sobą fatalne konsekwencje. Chodzi o to, że truskawki szybciej się zaparzają, wzajemnie gniotą i szybciej psują.

Po doniesieniu truskawek do domu, dokładnie umyj owoce. Dokonaj również selekcji. Zepsute owoce jak najprędzej wyrzuć.

Należy mieć na uwadze to, że dłuższa świeżość truskawek zależy od miejsca przechowywania. Niestety, część osób totalnie o tym zapomina, co jest wielkim błędem. Niewłaściwie przechowywane truskawki błyskawicznie się psują.

Część osób doradza zostawienie ich na kuchennym blacie, jednak 1-2 dni w lodówce także im nie zaszkodzą. Pamiętajmy jednak, by włożyć je do szklanego pojemnika, gdyż ekspresowo wchłaniają zapachy innych potraw - rekomenduje wspomniany portal.

Nigdy nie płucz truskawek samą wodą. Nagminny błąd

Warto pamiętać również o tym, że truskawek nie należy płukać samą wodą. Co prawda zmyje resztki ziemi, jednak nie poradzi sobie z pestycydami. Należy założyć, że truskawki mogły być pryskane chemią. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na to, by odpowiednio je przygotować do zjedzenia.

Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie - zaznacza serwis stronakuchni.pl.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę