Genialny dodatek do piwa. Rośnie w każdym lesie

5

Wiosna, a wraz z nią wysyp dziko rosnących roślin, to świetna okazja do kuchennych eksperymentów. O drobnych, fioletowych kwiatkach, od wieków rosnących w polskich lasach na swoim profilu przypomniały Lasy Państwowe. Dawniej piwo bez ich dodatku po prostu nie istniało.

Genialny dodatek do piwa. Rośnie w każdym lesie
Kurdybanek rośnie w polskich lasach (Facebook, Lasy Państwowe, fot. D. Dziektarz)

O dobroczynnym działaniu niektórych roślin i ziół nikogo nie trzeba przekonywać. Coraz częściej do łask wracają starodawne przepisy i tradycyjne metody przyrządzania dań i napitków.

Amatorzy zdrowego i jak najmniej przetworzonego jedzenia szukają inspiracji w przyrodzie i wiele składników zbierają na własną rękę z lokalnych lasów i łąk. Okazuje się, że tego typu umiejętności można wykorzystać także podczas rzemieślniczej produkcji... piwa.

O właściwościach kurdybanka, rośliny o drobnych, fioletowych kwiatkach masowo kwitnącej w naszych lasach na przełomie marca i kwietnia w swoim poście napisały Lasy Państwowe:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Właściwości mlecza. Zdrowy chwast z polskiej łąki
Nim w browarnictwie upowszechniło się zastosowanie chmielu jako przyprawy do piwa, wykorzystywano specjalne mieszanki ziół nadające goryczki temu napojowi, a jednym z głównych składników tej mieszanki było właśnie ziele kurdybanka - przekonują leśnicy.

Dalej leśnicy dodają, że dopiero w XVI wieku, powszechne użycie chmielu do produkcji współcześnie nam znanego piwa "zdetronizowało" popularność kurdybanka. "Ze względu na przyjemny smak i aromat jeszcze długo go jednak w Polsce stosowano jako przyprawa do mięs czy zup" - piszą przyrodnicy.

Spacerując po lesie, warto schylić się po rozrastającą się po podłożu fioletową roślinę. Bluszczy naziemny, jak nazywany bywa kurdybanek, ma bowiem uzdrawiające właściwości.

Bogata w olejki eteryczne roślina wzmacnia organizm i skutecznie oczyszcza go z toksyn, a w łatwiej do przygotowania nalewce wzmacnia krążenie i poprawia pracę serca.

Wystarczy ususzoną roślinę zalać czystą wódką i na 10 dni odstawić w ciemne miejsce. Zaś piwo z dodatkiem kurdybanka wciąż dostać można w angielskich browarach.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić