aktualizacja 

Pyszna sałatka z buraczków. Znany youtuber zdradza tajemniczy składnik

5

Tarte buraczki to wprost idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Zawekowane w słoiku i gotowe do użycia w każdej sytuacji ratują kucharki i kucharzy z niejednej opresji. Jak nadać im wyjątkowy i oryginalny smak? Zdradza kulinarny youtuber i były uczestnik MasterChefa, Tomasz Strzelczyk.

Pyszna sałatka z buraczków. Znany youtuber zdradza tajemniczy składnik
Tomasz Strzelczyk podzielił się sekretnym przepisem na buraczki (pexels, facebook)

Chociaż sezon na przetwory już minął, warto nie zapominać o burakach. Całoroczna dostępność tych tanich, a zarazem lokalnych warzyw sprawia, że o wekowaniu można pomyśleć jeszcze późną jesienią. Zamknięte w słoikach tarte buraczki to świetny dodatek do obiadów lub burgerów. Do tego zawekowane, nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.

Ćwikła, chrzan to klasyki w słoikach, do których przywykliśmy podczas codziennych kulinarnych zakupów. A co gdyby do buraków dodać odrobinę ostrości i podkręcić ich słodkawy smak w mniej konwencjonalny sposób? Pomysłem na sałatkę z buraków z dodatkiem rozgrzewającego chili podzielił się Tomasz Strzelczyk.

Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Potrzebne składniki:

  • 1,2 kg buraczków (po obraniu)
  • 800 g marchewki
  • 800 g cebuli
  • 500 g papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 3 papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 60 ml octu
  • 200 ml oleju
  • 40 g soli
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Sposób przyrządzania:

  • Cebulę pokrój i usmaż na patelni. Na grubych oczkach zetrzyj obrane i ugotowane buraki. Do miękkiej cebuli dodaj starte buraczki i razem przesmaż całość pod przykryciem.
  • Gdy buraki duszą się na patelni, zetrzyj marchewki. Następnie dodaj je do buraków i wymieszaj. Pomidory i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dorzuć do reszty. Papryczki chili pokrój na plastry i dodaj pod koniec duszenia wraz z rozgniecionym czosnkiem.
  • Dodaj olej, liście laurowe, przyprawy i ocet. Całość zalej passatą pomidorową i dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż do zagotowania. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików.

I uwaga: Tak przygotowanych buraków nie musisz pasteryzować. Wystarczy, że słoiki z gorącą pulpą w środku odstawisz do góry wieczkiem. Gdy ostygną, schowaj je w spiżarni lub szafce.

Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić