Pyszna sałatka z buraczków. Znany youtuber zdradza tajemniczy składnik

Tarte buraczki to wprost idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Zawekowane w słoiku i gotowe do użycia w każdej sytuacji ratują kucharki i kucharzy z niejednej opresji. Jak nadać im wyjątkowy i oryginalny smak? Zdradza kulinarny youtuber i były uczestnik MasterChefa, Tomasz Strzelczyk.

Tomasz Strzelczyk podzielił się sekretnym przepisem na buraczkiTomasz Strzelczyk podzielił się sekretnym przepisem na buraczki
Źródło zdjęć: © pexels | facebook

Chociaż sezon na przetwory już minął, warto nie zapominać o burakach. Całoroczna dostępność tych tanich, a zarazem lokalnych warzyw sprawia, że o wekowaniu można pomyśleć jeszcze późną jesienią. Zamknięte w słoikach tarte buraczki to świetny dodatek do obiadów lub burgerów. Do tego zawekowane, nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.

Ćwikła, chrzan to klasyki w słoikach, do których przywykliśmy podczas codziennych kulinarnych zakupów. A co gdyby do buraków dodać odrobinę ostrości i podkręcić ich słodkawy smak w mniej konwencjonalny sposób? Pomysłem na sałatkę z buraków z dodatkiem rozgrzewającego chili podzielił się Tomasz Strzelczyk.

Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Potrzebne składniki:

  • 1,2 kg buraczków (po obraniu)
  • 800 g marchewki
  • 800 g cebuli
  • 500 g papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 3 papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 60 ml octu
  • 200 ml oleju
  • 40 g soli
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Sposób przyrządzania:

  • Cebulę pokrój i usmaż na patelni. Na grubych oczkach zetrzyj obrane i ugotowane buraki. Do miękkiej cebuli dodaj starte buraczki i razem przesmaż całość pod przykryciem.
  • Gdy buraki duszą się na patelni, zetrzyj marchewki. Następnie dodaj je do buraków i wymieszaj. Pomidory i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dorzuć do reszty. Papryczki chili pokrój na plastry i dodaj pod koniec duszenia wraz z rozgniecionym czosnkiem.
  • Dodaj olej, liście laurowe, przyprawy i ocet. Całość zalej passatą pomidorową i dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż do zagotowania. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików.

I uwaga: Tak przygotowanych buraków nie musisz pasteryzować. Wystarczy, że słoiki z gorącą pulpą w środku odstawisz do góry wieczkiem. Gdy ostygną, schowaj je w spiżarni lub szafce.

Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę