o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
mmc
|

Przepis na gołąbki bez zawijania. Te same składniki, mniej roboty

3
Podziel się

Gołąbki to jedno ze sztandarowych polskich dań. Niestety są bardzo czasochłonne i tylko wprawione gospodynie potrafią uporać się z nimi szybciej niż w cały dzień. Jest jednak sposób, by przyrządzić to danie o wiele szybciej.

Przepis na gołąbki bez zawijania. Te same składniki, mniej roboty
Składniki na zwykłe gołąbki i te "szybciej" są dokładnie te same. (YouTube)
bDzJrBWt

Każdy kraj ma swój sposób na mięsne pulpety. W Polsce są to gołąbki. Żeby jednak uporać się z ich przygotowaniem, trzeba nabrać wprawy. Jest sposób, by ugotować gołąbki szybciej, z prawie tych samych składników.

Przepis na gołąbki bez zawijania. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 szklanki ryżu
  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 2 kostki rosołowe lub gotowy domowy bulion (1,5l)
  • 3 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
bDzJrBWv

Przepis na gołąbki bez zawijania. Sposób wykonania:

  • Kapustę pokrój na cienkie paski
  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż
  • Mięso wymieszaj z ryżem (niegotowanym), solą, pieprzem, jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Do mięsa dodaj kapustę i cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj
  • Z powstałej masy ulep kuleczki, obtocz w bułce tartej i podsmaż aż się zarumienią
  • Gdy usmażysz pulpeciki włóż je do garnka, zalej 1,5 l wody i dodaj kostki rosołowe (może być gotowy domowy bulion)
  • Dodaj przecier pomidorowy, przykryj i gotuj ok 40 minut, póki sos nie zgęstnieje
bDzJrBWB

To tyle! Całość zajmuje o wiele mniej czasu, niż przygotowanie klasycznego gołąbka Choć nie są to "prawdziwe" gołąbki, gdy najdzie na nie ochota, warto przygotować choćby ich namiastkę.

Zobacz także: Zobacz też: Gołąbki inne niż wszystkie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDzJrBWC
bDzJrBWW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Aeeeeee
3 miesiące temu
Trzeba najpierw trochę na oleju podsmażyć kapustę żeby zmiekła, inaczej nie da się zrobić zwartych pulpetów. No i smak będzie bardziej "gołąbkowy ". Bułką tarta niepotrzebna ...
Ejjlia
3 miesiące temu
Jeśli nie znasz się na gotowaniu nie podawaj głupich przepisów ,3szklanki ryżu i pół kilo mięsa ,dla kogo to ma być ?i jak to ma się nazywać?
Ksaiulinkowy
3 miesiące temu
Robiłem pycha jak dla mnie mniej ryżu( ok 2 szklanki na 0,5 kg miesa) kapustę posiekać drobnej paski na 3 i spoko "izi dżab" :)
bDzJrBWX
Najnowsze komentarze (3)
Ksaiulinkowy
3 miesiące temu
Robiłem pycha jak dla mnie mniej ryżu( ok 2 szklanki na 0,5 kg miesa) kapustę posiekać drobnej paski na 3 i spoko "izi dżab" :)
Ejjlia
3 miesiące temu
Jeśli nie znasz się na gotowaniu nie podawaj głupich przepisów ,3szklanki ryżu i pół kilo mięsa ,dla kogo to ma być ?i jak to ma się nazywać?
Aeeeeee
3 miesiące temu
Trzeba najpierw trochę na oleju podsmażyć kapustę żeby zmiekła, inaczej nie da się zrobić zwartych pulpetów. No i smak będzie bardziej "gołąbkowy ". Bułką tarta niepotrzebna ...
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić