o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
mmc
|

Przepis na gołąbki bez zawijania. Te same składniki, mniej roboty

4
Podziel się

Gołąbki to jedno ze sztandarowych polskich dań. Niestety są bardzo czasochłonne i tylko wprawione gospodynie potrafią uporać się z nimi szybciej niż w cały dzień. Jest jednak sposób, by przyrządzić to danie o wiele szybciej.

Przepis na gołąbki bez zawijania. Te same składniki, mniej roboty
Składniki na zwykłe gołąbki i te "szybciej" są dokładnie te same. (YouTube)
bDgNJqut

Każdy kraj ma swój sposób na mięsne pulpety. W Polsce są to gołąbki. Żeby jednak uporać się z ich przygotowaniem, trzeba nabrać wprawy. Jest sposób, by ugotować gołąbki szybciej, z prawie tych samych składników.

Przepis na gołąbki bez zawijania. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 szklanki ryżu
  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 2 kostki rosołowe lub gotowy domowy bulion (1,5l)
  • 3 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
bDgNJquv

Przepis na gołąbki bez zawijania. Sposób wykonania:

  • Kapustę pokrój na cienkie paski
  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż
  • Mięso wymieszaj z ryżem (niegotowanym), solą, pieprzem, jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Do mięsa dodaj kapustę i cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj
  • Z powstałej masy ulep kuleczki, obtocz w bułce tartej i podsmaż aż się zarumienią
  • Gdy usmażysz pulpeciki włóż je do garnka, zalej 1,5 l wody i dodaj kostki rosołowe (może być gotowy domowy bulion)
  • Dodaj przecier pomidorowy, przykryj i gotuj ok 40 minut, póki sos nie zgęstnieje

To tyle! Całość zajmuje o wiele mniej czasu, niż przygotowanie klasycznego gołąbka Choć nie są to "prawdziwe" gołąbki, gdy najdzie na nie ochota, warto przygotować choćby ich namiastkę.

bDgNJquB

Zobacz też: Gołąbki inne niż wszystkie

bDgNJquW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Aeeeeee
1 tyg. temu
Trzeba najpierw trochę na oleju podsmażyć kapustę żeby zmiekła, inaczej nie da się zrobić zwartych pulpetów. No i smak będzie bardziej "gołąbkowy ". Bułką tarta niepotrzebna ...
Ejjlia
1 tyg. temu
Jeśli nie znasz się na gotowaniu nie podawaj głupich przepisów ,3szklanki ryżu i pół kilo mięsa ,dla kogo to ma być ?i jak to ma się nazywać?
Ksaiulinkowy
7 dni temu
Robiłem pycha jak dla mnie mniej ryżu( ok 2 szklanki na 0,5 kg miesa) kapustę posiekać drobnej paski na 3 i spoko "izi dżab" :)
bDgNJquX
Klaudiaax
1 tyg. temu
Czy ktoś z Was czytał cokolwiek o diecie Anusi? Babka pozbyła się 15 kilo jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym i wykorzystując jeszcze parę innych rzeczy. Poczytajcie w Google. Ja już próbowałam chyba wszystkiego co możliwe i non stop jestem gruba :( jeśli ktoś stosował tą dietę to chętnie pogadam, Pozdrawiam.
Najnowsze komentarze (4)
Ksaiulinkowy
7 dni temu
Robiłem pycha jak dla mnie mniej ryżu( ok 2 szklanki na 0,5 kg miesa) kapustę posiekać drobnej paski na 3 i spoko "izi dżab" :)
Klaudiaax
1 tyg. temu
Czy ktoś z Was czytał cokolwiek o diecie Anusi? Babka pozbyła się 15 kilo jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym i wykorzystując jeszcze parę innych rzeczy. Poczytajcie w Google. Ja już próbowałam chyba wszystkiego co możliwe i non stop jestem gruba :( jeśli ktoś stosował tą dietę to chętnie pogadam, Pozdrawiam.
Ejjlia
1 tyg. temu
Jeśli nie znasz się na gotowaniu nie podawaj głupich przepisów ,3szklanki ryżu i pół kilo mięsa ,dla kogo to ma być ?i jak to ma się nazywać?
Aeeeeee
1 tyg. temu
Trzeba najpierw trochę na oleju podsmażyć kapustę żeby zmiekła, inaczej nie da się zrobić zwartych pulpetów. No i smak będzie bardziej "gołąbkowy ". Bułką tarta niepotrzebna ...
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić