Przepis na gołąbki bez zawijania. Te same składniki, mniej roboty

3

Gołąbki to jedno ze sztandarowych polskich dań. Niestety są bardzo czasochłonne i tylko wprawione gospodynie potrafią uporać się z nimi szybciej niż w cały dzień. Jest jednak sposób, by przyrządzić to danie o wiele szybciej.

Przepis na gołąbki bez zawijania. Te same składniki, mniej roboty
Składniki na zwykłe gołąbki i te "szybciej" są dokładnie te same. (YouTube)

Każdy kraj ma swój sposób na mięsne pulpety. W Polsce są to gołąbki. Żeby jednak uporać się z ich przygotowaniem, trzeba nabrać wprawy. Jest sposób, by ugotować gołąbki szybciej, z prawie tych samych składników.

Przepis na gołąbki bez zawijania. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 szklanki ryżu
  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 2 kostki rosołowe lub gotowy domowy bulion (1,5l)
  • 3 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przepis na gołąbki bez zawijania. Sposób wykonania:

  • Kapustę pokrój na cienkie paski
  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż
  • Mięso wymieszaj z ryżem (niegotowanym), solą, pieprzem, jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Do mięsa dodaj kapustę i cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj
  • Z powstałej masy ulep kuleczki, obtocz w bułce tartej i podsmaż aż się zarumienią
  • Gdy usmażysz pulpeciki włóż je do garnka, zalej 1,5 l wody i dodaj kostki rosołowe (może być gotowy domowy bulion)
  • Dodaj przecier pomidorowy, przykryj i gotuj ok 40 minut, póki sos nie zgęstnieje

To tyle! Całość zajmuje o wiele mniej czasu, niż przygotowanie klasycznego gołąbka Choć nie są to "prawdziwe" gołąbki, gdy najdzie na nie ochota, warto przygotować choćby ich namiastkę.

Zobacz także: Zobacz też: Gołąbki inne niż wszystkie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić