Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil Karnowski
Kamil Karnowski
|
aktualizacja

Gotujesz makaron w garnku z wodą? Twierdzą, że robisz to źle

9
Podziel się:

Jeśli wierzyć w rady "Cosmopolitana", to okazuje się, że całe życie źle gotowaliście makaron. Sposób z wrzuceniem go do garnka z gotującą wodą jest według czasopisma pozbawiony sensu.

Makaron
Makaron (Shutterstock.com)

Jak powinno się gotować makaron? Pierwszy krok, to rezygnacja z garnka. Zamiast kilkulitrowego naczynia, wystarczyć ma głęboka patelnia. Dzięki temu, czas przyrządzania makaronu ma skrócić się nawet o połowę.

Do suchej patelni powinno się wrzucić makaron. Dopiero wtedy dolewamy do niego wodę. Nie więcej niż do wysokości 3/4 naczynia. Dodajemy sól i odkręcamy gaz na maksimum - informuje "Cosmopolitan".

Pozostaje tylko poczekać, aż makaron się ugotuje. Co jakiś czas warto go też pomieszać. Podobno zastosowanie się do powyższych rad sprawi, że wszystko zajmie o wiele mniej czasu niż "normalnie".

Dlaczego ten sposób ma być aż tak skuteczny? Podobno wrzucanie makaronu do dużej ilości wody nie ma sensu. Tylko dłużej trwa jej zagotowanie. Poza tym, według "Cosmo", makaronu nie trzeba gotować we wrzątku, tylko można rozpocząć proces w zimnej wodzie. Dzięki temu nie będzie się sklejał.

Pozostaje już tylko jedna, ale najważniejsza sprawa. Dodać do niego sos i... zajadać się do syta. Nieważne, jak go ugotujecie, i tak będzie super.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(9)
dsdfsdfdf
5 lata temu
Ja wkładam makaron do gejzera na 2 minuty, a ile trzeba gotować na patelni?
gość123
5 lata temu
prawdziwy dobry kucharz wstydził by się podać swoim gościom makaron z paczki :)
aS
5 lata temu
Namoczyc na noc, wystarczy, bez gazu i pary.
tja
5 lata temu
myślę, że najszybciej będzie we frytkownicy
pastożercy
5 lata temu
jak się nie gotuje we wrzątku, albo płucze, to taki makaron później słabo absorbuje sos - a to przecież chodzi by oblepił sie nim idealnie co jest b. ważne przy różnej numeracji makaronu spaghetti. I do tego zawsze musi byc gotowany tuż przed podaniem, w osolonej wodzie i al dente. punto.
asdas
5 lata temu
Co za bzdury. Jeśli makaron ma tak mało wody, to "nie chodzi". Wtedy gotuje się nie równo, a w dodatku zostaje na nim klej, przez co po lekkim wystygnięciu zmienia się w sklejoną kupę ciasta.
Adam
5 lata temu
Ja zagotowuję wodę z makaronem wyłączam gaz, czekam 15 minut, płuczę odcedzam i po wszystkim
kucharz
5 lata temu
ale klucha
MikRusek
5 lata temu
ciekawe co na to włoscy kucharze :-D
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić