Greckie pączki lukumades. Doskonała przekąska na karnawał
Lukumades to malutkie, puszyste pączki, które są bardzo popularne w Grecji oraz Turcji. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Doskonała przekąska na karnawał.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Lukumades to pączki popularne w Grecji, Turcji czy na Cyprze. Tradycyjnie polewa się je miodem lub słodkim syropem i posypuje pokruszonymi orzechami. Najlepiej smakują na ciepło tuż po przygotowaniu, ale wystudzone też są bardzo dobre. To doskonała przekąska na karnawał.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Lukumades. Potrzebne składniki:
- 85 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 450 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- białko jajka
- olej do smażenia
- kilka łyżek płynnego miodu
- łyżka ziaren sezamu, łyżka drobno pokrojonych orzechów
- łyżeczka cynamonu
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lukumades. Sposób przygotowania:
- drożdże pokrusz, dodaj oliwę z oliwek i zalej wszystko ciepłym mlekiem
- drożdże dobrze wymieszaj w ciepłym mleku i odstaw na bok
- w oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą
- dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj dokładnie, aż ciasto będzie jednolite i gładkie
- miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia
- białko ubij na sztywną pianę i dodaj do wyrośniętego ciasta, całość wymieszaj
- w głębokim garnku rozgrzej olej
- małą łyżeczką formuj kulki i szybko wrzucaj na rozgrzany tłuszcz
- smaż z obu stron, aż do zarumienienia
- pączki przekładaj na talerz wyłożony ręczniczkami do pieczenia, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- jeszcze ciepłe pączki polej miodem, posyp cynamonem, sezamem lub orzechami
Źródło artykułu: o2pl