aktualizacja 

Greckie pączki lukumades. Doskonała przekąska na karnawał

1

Lukumades to malutkie, puszyste pączki, które są bardzo popularne w Grecji oraz Turcji. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Doskonała przekąska na karnawał.

Greckie pączki lukumades. Doskonała przekąska na karnawał
Mini pączki z Grecji. (Pixabay)

Lukumades to pączki popularne w Grecji, Turcji czy na Cyprze. Tradycyjnie polewa się je miodem lub słodkim syropem i posypuje pokruszonymi orzechami. Najlepiej smakują na ciepło tuż po przygotowaniu, ale wystudzone też są bardzo dobre. To doskonała przekąska na karnawał.

Lukumades. Potrzebne składniki:

  • 85 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • białko jajka
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek płynnego miodu
  • łyżka ziaren sezamu, łyżka drobno pokrojonych orzechów
  • łyżeczka cynamonu

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Lukumades. Sposób przygotowania:


  • drożdże pokrusz, dodaj oliwę z oliwek i zalej wszystko ciepłym mlekiem
  • drożdże dobrze wymieszaj w ciepłym mleku i odstaw na bok
  • w oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą
  • dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj dokładnie, aż ciasto będzie jednolite i gładkie
  • miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia
  • białko ubij na sztywną pianę i dodaj do wyrośniętego ciasta, całość wymieszaj
  • w głębokim garnku rozgrzej olej
  • małą łyżeczką formuj kulki i szybko wrzucaj na rozgrzany tłuszcz
  • smaż z obu stron, aż do zarumienienia
  • pączki przekładaj na talerz wyłożony ręczniczkami do pieczenia, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • jeszcze ciepłe pączki polej miodem, posyp cynamonem, sezamem lub orzechami
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić