Lubisz bigos? Dodaj to, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób!

42

Bigos z kiszonej kapusty to jedno z podstawowych polskich dań. Spotkać go możemy na rodzinnych stołach za równo na co dzień, jak i od święta. Należy do dań jednogarnkowych, więc nie musimy się martwić o stos brudnych naczyń. Ten z poniższego przepisu swój aromat zawdzięcza jednemu składnikowi.

Lubisz bigos? Dodaj to, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób!
Bigos z tym składnikiem będzie bardzo aromatyczny (wikimedia commons, Mario Carvajal)

Tym sekretnym składnikiem bigosu są powidła śliwkowe! Dodają potrawie aromatu i słodyczy, a jednocześnie przełamią kwaśny smak kapusty.

Jedno jest pewne - na przygotowanie bigosu trzeba mieć czas. Dlatego wiele osób decyduje się go robić w święta lub dni wolne. Przygotowanie porcji dla 4 osób zajmie nam około 2 godzin.

Bigos z kiszonej kapusty - składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 300 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 suszone grzybki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli

Bigos z kiszonej kapusty - sposób przygotowania:

  • Kapustę kiszoną odciśnij. Spróbuj, jeśli jest bardzo kwaśna, to możesz ją przepłukać.
  • Zalej kapustę wodą (nie więcej jak do wysokości samej kapusty). Gotuj na niewielkim ogniu przez 45 minut.
  • Suszone grzyby dokładnie wypłucz. Zalej wrzątkiem i daj im czas, aby zmiękły. Następnie pokrój i wrzuć do garnka z kapustą.
  • Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Mięso pokrój na kawałki.
  • Cebulę posiekaj a następnie podsmaż na oleju. Dodaj do niej pokrojone mięso i kiełbasę. Całość podsmaż a następnie dodaj do kapusty.
  • Dodaj przyprawy oraz dwie łyżki powideł śliwkowych.
  • Całość duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie

i gotowe!

Pamiętaj, że idealny smak bigosu osiągniesz poprzez kilkukrotne podgrzewanie i duszenie.

Główny składnik bigosu - kapusta kiszona, jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera wiele składników mineralnych, ma dużo witaminy A i witamin z grupy B a także witaminę C. Korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy i odporność. Co ciekawe - jest też niskokaloryczna. W 100 g kapusty jest tylko 19 kcal. Jednak bigos dzięki dodaniu podsmażonego mięsa raczej nie zalicza się do dań dietetycznych.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić