aktualizacja 

Hiszpański chłodnik jako idealna przekąska na lato

1

W czasie ekstremalnych upałów, które mają ponownie do nas wrócić, nie mamy ochoty na gorące dania. Ale ile razy można jeść chłodnik? Paprykowe gazpacho to doskonała alternatywa dla tej tradycyjnej zupy. Poznaj prosty przepis na chłodnik hiszpański!

Hiszpański chłodnik jako idealna przekąska na lato
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ta hiszpańska potrawa nie dość, że jest lekkostrawna i prosta w wykonaniu to jeszcze obłędnie smakuje. Świetnie nadaje się do podania jako letnia przekąska. Nic, tylko gotować!

Chłodnik hiszpański. Składniki:

  • 4 pomidory malinowe
  • 4 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 2 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki solonego masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • świeże zioła do posypania

Przepis na chłodnik hiszpański, jak go zrobić?

  • Umyj warzywa
  • Pokrój je na mniejsze części
  • Razem z czosnkiem ułóż je na żaroodpornej blaszce. Skrop oliwą, dodaj zioła prowansalskie i szczyptę soli
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-12 minut
  • Obierz czosnek z łupin i umieść go w blenderze
  • Dodaj 2-3 łyżki solonego masła, szklankę wody i zblenduj na gładki krem
  • Gotową zupę przelej do miseczek i udekoruj świeżymi ziołami
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić