Hiszpański chłodnik jako idealna przekąska na lato
W czasie ekstremalnych upałów, które mają ponownie do nas wrócić, nie mamy ochoty na gorące dania. Ale ile razy można jeść chłodnik? Paprykowe gazpacho to doskonała alternatywa dla tej tradycyjnej zupy. Poznaj prosty przepis na chłodnik hiszpański!
Źródło zdjęć: © YouTube
Ta hiszpańska potrawa nie dość, że jest lekkostrawna i prosta w wykonaniu to jeszcze obłędnie smakuje. Świetnie nadaje się do podania jako letnia przekąska. Nic, tylko gotować!
Chłodnik hiszpański. Składniki:
- 4 pomidory malinowe
- 4 czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- 2 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki solonego masła
- zioła prowansalskie
- sól
- świeże zioła do posypania
Przepis na chłodnik hiszpański, jak go zrobić?
- Umyj warzywa
- Pokrój je na mniejsze części
- Razem z czosnkiem ułóż je na żaroodpornej blaszce. Skrop oliwą, dodaj zioła prowansalskie i szczyptę soli
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-12 minut
- Obierz czosnek z łupin i umieść go w blenderze
- Dodaj 2-3 łyżki solonego masła, szklankę wody i zblenduj na gładki krem
- Gotową zupę przelej do miseczek i udekoruj świeżymi ziołami
Źródło artykułu: o2pl