Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Hit polskiego internetu. Przepis na czeski przysmak

10
Podziel się:

Czesi to nasi sąsiedzi i nietrudno zauważyć, że nasze kultury mieszają się ze sobą i świetnie uzupełniają. Ostatnio hitem w Polsce jest tzw. smažený sýr, czyli po prostu... smażony ser. Czesi najchętniej zajadają się nim podczas obiadu. Okazuje się jednak, że ten przysmak łatwo jest również przygotować we własnym domu. Nie czekaj i przekonaj się już dziś!

Hit polskiego internetu. Przepis na czeski przysmak
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Smażony ser? Tak, to tradycyjny element czeskiego obiadu. Nasi sąsiedzi zajadają się nim na potęgę i w sumie nie ma im się co dziwić - to dosłowne niebo w gębie. Najczęściej podaje się go z frytkami i sosem tatarskim, ale doskonale smakuje również w wersji solo.

Co prawda walory smakowe zdecydowanie przeważają takie aspekty jak mała zawartość tłuszczu czy kalorii, ale warto. Szczególnie jeśli brakuje Ci już pomysłów, a schabowy już przejadł się całej rodzinie.

Taki smażony ser to doskonała propozycja również na grilla, który w taką pogodę będzie jak zbawienie. Goście będą zastanawiać się, co smakuje tak wyborowo, a Ty zaoszczędzisz czasu na przygotowywaniu wymyślnych przepisów. Nie czekaj i przyrządź go już dziś!

Czeski przysmak. Składniki:

  • ser żółty,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • jajka,
  • mleko 2%,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Czeski przysmak. Wykonanie:

  • Przygotuj dwa talerzyki, miskę i patelnię.
  • Na jeden spodek wysyp bułkę tartą, a na drugi - mąkę.
  • Do miski wbij jajka i wlej mleko.
  • Roztrzep do połączenia składników.
  • Następnie dopraw jeszcze pieprzem według uznania.
  • Kostkę żółtego sera pokrój w grube plastry.
  • Obtocz w mące, potem rozkłóconym jajku z mlekiem i bułce tartej.
  • Powtórz jeszcze raz.
  • Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (zanim położysz ser, musi być odpowiednio ciepły, żeby panierka nie wchłonęła tłuszczu).
  • Ułóż panierowany ser i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  • Podawaj z frytkami i sosem tatarskim, jak przy prawdziwym czeskim obiedzie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Maestro
16 godz. temu
Do smażonego sera polecam Edam Rycki. Próbowałem wielu innych, ale tylko ten długo utrzymuje odpowiednią konsystencję po usmażeniu.
Kun G Fu
17 godz. temu
"Ostatnio hitem w Polsce jest tzw. smažený sýr, " Ostatnio?! Ten ser był hitem i 20 a nawet 25 lat temu... a może i wcześniej!
Miła Pani
5 dni temu
Ale wy ludzie jesteście wredni oni piszą bo nie wszyscy o tym wiedzą ja przynajmniej teraz się dowiedziałam bardzo dziękuję za przepis muszę spróbować pozdrawiam
Leśny Dziadek
5 dni temu
Prawie
Leśny Dziadek
5 dni temu
Sensacyjne odkrycie. Jem to od dzieciństwa, czyli prasie od pół wieku.
Nemeczek
5 dni temu
Pół wieku temu już to jadłam. Po polsku. W panierce, jak kotlet, żadne odkrycie
TB.
5 dni temu
To jest węgierski przysmak z tego co wiem.
Marek Marek
5 dni temu
W Czechach zawsze go kupuje na obiad, jest wyśmienity.
Luis Cypher
5 dni temu
"Ostatnio jest hitem"... Chyba dla piszącego... To jakby napisać " Ostatnio hitem w Polsce jest spagetti- Włosi się nim zapadają".
Jan
6 dni temu
No proszę. A ja zawsze myślałem, że to szwajcarska specjalność - Raclette topiony w kociołku, z pieczywem...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić