Hit polskiego internetu. Przepis na czeski przysmak

16

Czesi to nasi sąsiedzi i nietrudno zauważyć, że nasze kultury mieszają się ze sobą i świetnie uzupełniają. Ostatnio hitem w Polsce jest tzw. smažený sýr, czyli po prostu... smażony ser. Czesi najchętniej zajadają się nim podczas obiadu. Okazuje się jednak, że ten przysmak łatwo jest również przygotować we własnym domu. Nie czekaj i przekonaj się już dziś!

Hit polskiego internetu. Przepis na czeski przysmak
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Smażony ser? Tak, to tradycyjny element czeskiego obiadu. Nasi sąsiedzi zajadają się nim na potęgę i w sumie nie ma im się co dziwić - to dosłowne niebo w gębie. Najczęściej podaje się go z frytkami i sosem tatarskim, ale doskonale smakuje również w wersji solo.

Co prawda walory smakowe zdecydowanie przeważają takie aspekty jak mała zawartość tłuszczu czy kalorii, ale warto. Szczególnie jeśli brakuje Ci już pomysłów, a schabowy już przejadł się całej rodzinie.

Taki smażony ser to doskonała propozycja również na grilla, który w taką pogodę będzie jak zbawienie. Goście będą zastanawiać się, co smakuje tak wyborowo, a Ty zaoszczędzisz czasu na przygotowywaniu wymyślnych przepisów. Nie czekaj i przyrządź go już dziś!

Czeski przysmak. Składniki:

  • ser żółty,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • jajka,
  • mleko 2%,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Czeski przysmak. Wykonanie:

  • Przygotuj dwa talerzyki, miskę i patelnię.
  • Na jeden spodek wysyp bułkę tartą, a na drugi - mąkę.
  • Do miski wbij jajka i wlej mleko.
  • Roztrzep do połączenia składników.
  • Następnie dopraw jeszcze pieprzem według uznania.
  • Kostkę żółtego sera pokrój w grube plastry.
  • Obtocz w mące, potem rozkłóconym jajku z mlekiem i bułce tartej.
  • Powtórz jeszcze raz.
  • Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (zanim położysz ser, musi być odpowiednio ciepły, żeby panierka nie wchłonęła tłuszczu).
  • Ułóż panierowany ser i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  • Podawaj z frytkami i sosem tatarskim, jak przy prawdziwym czeskim obiedzie.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić