Idealna jajecznica? Tylko dzięki temu jednemu składnikowi. Przepis

4

Jest jeden składnik, który może sprawić, że zawsze w łatwy sposób uzyskasz idealną konsystencję jajecznicy. Co najważniejsze, składnik ten każdy z nas ma w swojej lodówce. Przepis na taką jajecznicę wymyślił w 2016 roku Alton Brown, ale furorę w sieci robi dziś.

Idealna jajecznica? Tylko dzięki temu jednemu składnikowi. Przepis
Idealna jajecznica? Tylko dzięki temu może się to udać. (Getty Images)

Alton Brown, autor książki "Everyday Cook", twierdzi, że jajecznica za każdym razem wyjdzie idealna, jeśli dodamy do niej łyżeczkę majonezu. Znawca kulinariów nie ma co do tego wątpliwości, a wszystkich sceptyków po prostu zaprasza do spróbowania. Zrób jajecznicę według tego przepisu, a przekonasz się, czy było warto.

Przepis na idealną jajecznicę. Potrzebne składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) świeża bułka z białego pieczywa

Przepis na idealną jajecznicę. Sposób przygotowania:

  • Rozbij jajka na patelni.
  • Ustaw ogień na poziom średni.
  • Do jajek dodaj wszystkie składniki (oczywiście oprócz bułki, którą należy zjeść na koniec z jajecznicą).
  • Mieszaj jajecznicę przez cały czas małą szpatułką, aby wszystkie składniki lepiej się ze sobą połączyły.
  • Nie pozwól, aby jajecznica zbyt mocno się ścięła. Cały czas mieszaj i odrywaj od patelni raz po raz przywierające do niej jajko.

Voila! Jajecznica gotowa. Jej konsystencja na pewno jest idealna. Najlepiej na koniec lekko posypać ją z wierzchu pieprzem, a całość zjeść ze świeżą bułką i pomidorem.

Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić