Idealna jajecznica? Tylko dzięki temu jednemu składnikowi. Przepis
Jest jeden składnik, który może sprawić, że zawsze w łatwy sposób uzyskasz idealną konsystencję jajecznicy. Co najważniejsze, składnik ten każdy z nas ma w swojej lodówce. Przepis na taką jajecznicę wymyślił w 2016 roku Alton Brown, ale furorę w sieci robi dziś.
Alton Brown, autor książki "Everyday Cook", twierdzi, że jajecznica za każdym razem wyjdzie idealna, jeśli dodamy do niej łyżeczkę majonezu. Znawca kulinariów nie ma co do tego wątpliwości, a wszystkich sceptyków po prostu zaprasza do spróbowania. Zrób jajecznicę według tego przepisu, a przekonasz się, czy było warto.
Przeczytaj także: Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Przepis na idealną jajecznicę. Potrzebne składniki:
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) świeża bułka z białego pieczywa
Przeczytaj także: Bez pieczenia i bez mąki. Pyszny deser z 3 składników
Przepis na idealną jajecznicę. Sposób przygotowania:
- Rozbij jajka na patelni.
- Ustaw ogień na poziom średni.
- Do jajek dodaj wszystkie składniki (oczywiście oprócz bułki, którą należy zjeść na koniec z jajecznicą).
- Mieszaj jajecznicę przez cały czas małą szpatułką, aby wszystkie składniki lepiej się ze sobą połączyły.
- Nie pozwól, aby jajecznica zbyt mocno się ścięła. Cały czas mieszaj i odrywaj od patelni raz po raz przywierające do niej jajko.
Voila! Jajecznica gotowa. Jej konsystencja na pewno jest idealna. Najlepiej na koniec lekko posypać ją z wierzchu pieprzem, a całość zjeść ze świeżą bułką i pomidorem.