Idealne gołąbki wg Makłowicza. Smakują lepiej niż u mamy

59

Robert Makłowicz chętnie dzieli się ze swoimi fanami sprawdzonymi przepisami. Kucharz i podróżnik zdradził m.in. sposób na perfekcyjne gołąbki. Z tą recepturą wyjdą lepsze niż u mamy!

Idealne gołąbki wg Makłowicza. Smakują lepiej niż u mamy
Gołąbki wg Makłowicza (Getty Images)

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi je przygotować. Z pozoru wydają się pracochłonne i zabierające dużo czasu, ale nie musi tak być. Z przepisem Makłowicza gołąbki przygotujesz szybko, a zaoszczędzony czas wykorzystasz na zachwycanie się ich idealnym smakiem.

Przepis na gołąbki wg Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki

  • 1 duża główka kapusty
  • 1 cebula
  • 350 g ryżu
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Przepis na gołąbki wg Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • Obgotuj liście kapusty, żeby lekko zmiękły zmiękczyć.
  • Poodcinaj od liści twarde nasady.
  • Obraną cebulę pokrój ją w kostkę. Boczek także pokrój w kostkę.
  • Boczek podsmaż na patelni, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  • Ryż ugotuj al dente.
  • Ryż wymieszaj z boczkiem, cebulą i mięsem. Dopraw wszystko do smaku.
  • Zawiń farsz w liście kapusty.
  • Pozostałymi liśćmi wyłóż dno naczynia, ułóż w nim ciasto gołąbki. Na wierzch ułóż resztki liści.
  • Gołąbki zalej wodą i wstaw do piekarnika. Piecz około 3 godziny w temperaturze 180 st. C.

Gołąbki najlepiej komponują się z dobrymi ziemniakami z wody, świeżym koperkiem i surówką, na przykład buraczkami. Smacznego!

Zobacz także: Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i orzechami. Świetny pomysł na rodzinny obiad
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić