Kebab na... czerstwym chlebie. Budżetowy obiad wg Bosackiej

3

W czasach szalejącej inflacji trzeba szukać tańszych zamienników drożejących produktów. Mistrzem w konsumenckich i kulinarnych kombinacjach jest Katarzyna Bosacka, która podzieliła się dość zaskakującym, ale smakowitym, a przede wszystkim tanim przepisem. Dziennikarka przyrządziła kebab na... czerstwym chlebie. Będziecie zaskoczeni jego wyglądem i smakiem!

Kebab na... czerstwym chlebie. Budżetowy obiad wg Bosackiej
(YouTube, EkoBosacka)

Pyszne i pożywne jedzenie nie musi wiązać się z wydawaniem fortuny. Katarzyna Bosacka potrafi wymyślić przepisy, które nie wymagają dużego nakładu pracy, ani opróżniania portfela. Zaproponowała kebaba, podanego na czerstwym chlebie. Ten przepis pozwala na wykorzystanie pozornie nieprzydatnego składnika i przyrządzenie z niego zaskakująco smacznego dania. Spróbujcie sami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy kebab. Lepszy niż zamawiany

Przepis na kebab na czerstwym chlebie wg. Bosackiej. Potrzebne składniki:

  • Pół bochenka czerstwego chleba
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • Natka pietruszki
  • Gałka muszkatołowa, słodka papryka, kmin rzymski, sól, pieprz

Przepis na kebab na czerstwym chlebie wg. Bosackiej. Sposób przygotowania

  • Chleb pokrój w dużą kostkę, skrop oliwą lub olejem i podpiecz w piekarniku, aż się zrumieni
  • Jedną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj mięso mielone i wszystko razem podsmaż, dopraw gałką muszkatołową, kminem, solą i pieprzem
  • Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Chwilę podduś i dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko razem podsmaż jeszcze chwilę
  • Przygotuj półmisek: wyłóż przygotowane wcześniej grzanki, na nie wyłóż mięso, wokół rozłóż pokrojoną w paski sałatę
  • Na to ułóż cebulę pokrojoną w piórka i pomidorki pokrojone w połówki
  • Wszystko polej jogurtem naturalnym i posyp posiekaną natką pietruszki
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić