Przepis na ciasto ryżowe. Oryginalny deser, pyszny i lekki jednocześnie
Brakuje ci pomysłów na desery, które są nie tylko smaczne, ale jednocześnie zdrowe? Koniecznie wypróbuj przepis na ciasto ryżowe. Zdziwisz się, jak łatwo go wykonać oraz jak dosłownie rozpływa się w ustach. Tłumaczymy krok po kroku, co należy zrobić.
W powszechnej świadomości ryż to produkt, który wykorzystuje się do dań obiadowych, m.in. jako dodatek. Ewentualnie – może być przydatny do zupy mlecznej. Jednak najwyższy czas zmienić myślenie, ponieważ stanowi on także idealny składnik do deserów, na przykład właśnie ciasta.
Przepis na ciasto ryżowe – potrzebne składniki
- pół szklanki cukru
- cztery szklanki mleka
- szklanka białego ryżu
- trzy jajka
- opcjonalnie – cukier puder do posypania gotowego ciasta
Przeczytaj także: Szwedzi się nimi zajadają. Tymi faworkami zrobisz furorę
Przepis na ciasto ryżowe – sposób przygotowania
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Po ugotowaniu umieść ryż w garnku z mlekiem i cukrem.
- Mieszaj zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia, aż mleko się zagotuje, a cukier całkowicie rozpuści.
- Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubijaj ręcznie lub przy użyciu miksera, aż uzyskasz sztywną pianę.
- Do mleka z ryżem i rozpuszczonym cukrem dodaj żółtka i pianę z białek.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W oczekiwaniu, aż będzie gotowy, wyłóż tortownicę lub inną formę papierem do pieczenia, a następnie wylej tam masę ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Przeczytaj także: Przepis na pyszne ciasto bez grama tłuszczu. I to nie jest keks!
Ciasto należy piec przez około pół godziny. Po wyjęciu odstaw je na kwadrans, aby ostygło i "osiadło". Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.