Kilkukrotnie gotujesz tę samą wodę? Natychmiast przestań. Oto powód

68

Najpewniej każdemu zdarzyło się zagotować tę samą wodę w czajniku przynajmniej dwa razy. Macie taki nawyk? Lepiej jak najszybciej się go pozbyć. Zalecane jest gotowanie odpowiednio małej porcji za każdym razem. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Kilkukrotnie gotujesz tę samą wodę? Natychmiast przestań. Oto powód
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Dla wielu osób wielokrotne gotowanie tej samej wody na kawę czy herbatę jest standardem. Najpewniej nie brakuje takich, którzy nie widzą w tym nic złego. Niestety, fakty są takie, że absolutnie nie należy postępować w taki sposób.

Okazuje się bowiem, że ta praktyka niesie za sobą szereg skutków ubocznych. Co prawda zazwyczaj nie widać ich od razu, ale w późniejszym czasie jak najbardziej mogą dać o sobie znać.

Ponownie przegotowanej wody nie należy spożywać pod żadnym pozorem! Można ją wykorzystać jedynie do podlania kwiatków doniczkowych czy do zalania mocno przypalonych garnków lub patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Otępienie moralne". Ks. Kobyliński o sytuacji w polskim Kościele

W tym miejscu warto wspomnieć, że dwukrotne podgrzewanie wody sprawia, że wytwarzają się niebezpieczne związki chemiczne. Chodzi o fluorki, arsen i azotany. Właśnie one przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Przez lata odkładają się w organizmie, dlatego tak ważne jest, aby przeprowadzać detoks raz na jakiś czas, pozbywając się metali ciężkich - tłumaczy serwis przeslijprzepis.pl.

Nigdy nie gotuj wody dwa razy. Nie tylko to jest istotne

Wspomniane cząstki doprowadzają do problemów trawiennych, w tym jelita drażliwego czy też refluksu. Poza tym podrażniają układ pokarmowy, działając tym samym niekorzystnie dla organizmu.

Istotne jest także, aby wlewać do czajnika filtrowaną wodę, które jest wzbogacana miedzy innymi o magnez. Korzystając z różnych ujęć wodnych czy studni, miejcie na uwadze wapienny osad, który tworzy się na dnie czajnika. Używajcie kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w gorącej wodzie, wlewajcie tę miksturę do czajnika i pozostawcie go na kilka godzin, aby w ten sposób resztki kamienia odpadły - podsumowuje wspomniany portal.
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić