Klasyczny deser z czasów PRL-u. Przepis na krem sułtański

24

W czasach PRL-u to był prawdziwy rarytas, podawany jedynie dorosłym biesiadnikom. Zapisał się na kartach historii również dzięki temu, że pojawił się w kultowym filmie z tamtego okresu -"Dziewczyny do wzięcia". Chyba pora cofnąć się w czasie i przetestować ten specjał! Smacznego!

Klasyczny deser z czasów PRL-u. Przepis na krem sułtański
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Krem sułtański pojawił się w polskim menu na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. W czasach PRL-u święcił jednak prawdziwe triumfy. Swoją egzotyczną nazwę deser zawdzięcza rodzynkom, które wówczas uznawane były za towar luksusowy. Dziś jest trochę zapomniany, a szkoda. Bo to doskonała alternatywa dla m.in. popularnego tiramisu. Niebo w gębie!

Krem sułtański. Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 50 g rodzynek,
  • 100 ml rumu,
  • 2 łyżeczki kakao.

Krem sułtański. Wykonanie:

  • Rodzynki namocz w rumie (najlepiej na całą noc).
  • Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij.
  • Następnie masę kremową podziel na dwie części.
  • Do jednej z nich dodaj kakao oraz rodzynki z rumem.
  • Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Masę kakaową ułóż na spód pucharków, następnie na wierch połóż krem śmietankowy.
  • Do dekoracji deseru można użyć rurek waflowych, czekoladowych patyczków, kruchych ciastek, a także świeżych owoców.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić