Klasyk polskiej kuchni. Pulpety w sosie koperkowym

0

Pulpety w sosie koperkowym to klasyk polskiej kuchni. To danie, które warto znać, bo jest proste, tanie, a przede wszystkim smaczne.

Klasyk polskiej kuchni. Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym. (Pixabay)

Pulpety w sosie koperkowym to klasyk polskiej kuchni. Warto znać ten przepis, bo jest prosty, tani i dobry dla żołądka. To świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Do tego kapusta kiszona lub ogórki i mamy naprawdę pyszne danie!

Przepis na pulpeciki. Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • średnia cebula starta na tartce
  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżeczka soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
  • bułka tarta
  • kostka rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy
  • ziemniaki
  • śmietanka 30 proc.
  • pęczek świeżego posiekanego koperku

Przepis na pulpeciki. Wykonanie:

  • Mięso wymieszaj z bułką tartą, cebulą, jajkiem, solą i pieprzem
  • Z mięsa ulep kulki, obtocz w mące i podsmaż chwilę na oleju
  • W garnku nagrzej wodę, dodaj kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie
  • Do wywaru dodaj podsmażone pulpeciki
  • Gotuj ok. 20 min.
  • W tym czasie obierz i ugotuj ziemniaki
  • Po tym czasie do wody dodaj do pulpetów śmietankę i posiekany koperek
  • Podawaj z ugotowanymi ziem
Zobacz także: Przepis na pyszne kulki serowe z nachosami
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić