Tylko 3 składniki. Paluszki serowo-ziemniaczane

3

Banalnie proste, tanie i bez glutenu. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku paluszki z ziemniaka. Doskonałe z sosem, keczupem i bez niczego.

Tylko 3 składniki. Paluszki serowo-ziemniaczane
Paluszki serowo-ziemniaczane. (YouTube)

Brak ci pomysłu na prostą, smaczną przekąskę? Zrób paluszki serowo-ziemniaczane. Są tanie, smaczne, no i nie zawierają glutenu. Doskonale smakują z sosem czosnkowym, keczupem, a i bez niczego są przepyszne.

Paluszki serowo-ziemniaczane. Składniki:

400 g ziemniaków

90 g startego żółtego sera

90 g mąki kukurydzianej

1/4 łyżeczki soli (opcjonalne)

Paluszki serowo-ziemniaczane. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj, przekrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie
  • Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedź je
  • Wrzuć na sito o małych oczkach i przetrzyj przez nie ziemniaki, by uzyskać gładką, jednolitą masę
  • Dodaj ser, mąkę, jeśli ser jest mało słony, dosól
  • Wymieszaj całość do postania gładkiej, jednolitej masy
  • Ciasto włóż między dwa kawałki folii lub do większego woreczka strunowego, rozwałkuj na grubość ok. 5-10 mm i włóż do zamrażarki na ok. 30 min.
  • Po tym czasie rozetnij woreczek i potnij ciasto na paski, by powstały paluszki
  • W garnku lub głębszej patelni rozgrzej olej
  • Smaż do uzyskania złotego koloru
  • Po usmażeniu połóż na papier ręcznikowy, by ociekły z tłuszczu
Zobacz także: Przepis na pyszne kulki serowe z nachosami
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić