"Konserwuje urodę". Przepis na słynną zupę z Azji, która "zatrzymuje czas"

16

Co robią Koreanki, że tak długo zachowują swoje naturalne piękno i niemal nie mają zmarszczek? Zdrowo się odżywiają. Podobno ta zupa zjedzona w dniu urodzin pomaga "zatrzymać czas".

"Konserwuje urodę". Przepis na słynną zupę z Azji, która "zatrzymuje czas"
Zupa miyeok guk. (YouTube)

Koreańska zupa miyeok guk zwana jest inaczej zupą "urodzinową". Przede wszystkim dlatego, że podaje się ją kobietom zaraz po porodzie. Dostarcza dużej ilości magnezu, żelaza i wapnia, wit. B12 oraz kwasy Omega-3. Wspomaga regulację równowagi hormonalnej i odchudzanie. Wierzy się, że zjedzona w dniu urodzin pomoże zachować urodę na dłużej.

Koreańska zupa urodzinowa. Składniki:

  • 100 g mięsa wołowego
  • 20 g wodorostów wakame
  • olej sezamowy
  • sos sojowy ciemny
  • sól himalajska
  • 1,5 l wody

Koreańska zupa urodzinowa. Wykonanie:

  • Wodorosty namocz w zimnej wodzie przez pół godziny
  • Po tym czasie odlej wodę i odciśnij liście
  • Liście wodorostów posiekaj na kawałki (najlepiej w paski)
  • W garnku podsmaż mięso wołowe na oleju sezamowym
  • Następnie dodaj wakame i smaż przez ok. 2 minuty
  • Po tym czasie wlej do garnka wodę, sos sojowy i gotuj zupę przez ok. 15-20 minut
  • Na koniec przypraw zupę solą i dodaj 2 łyżki oleju sezamowego, zupę podawaj najlepiej z ciemnym ryżem
Zobacz także: Koreański klasyk w polskim wydaniu. Pyszne danie, które każdy przyrządzi w swojej kuchni
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić