o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
MMC
|

"Konserwuje urodę". Przepis na słynną zupę z Azji, która "zatrzymuje czas"

11
Podziel się

Co robią Koreanki, że tak długo zachowują swoje naturalne piękno i niemal nie mają zmarszczek? Zdrowo się odżywiają. Podobno ta zupa zjedzona w dniu urodzin pomaga "zatrzymać czas".

"Konserwuje urodę". Przepis na słynną zupę z Azji, która "zatrzymuje czas"
Zupa miyeok guk. (YouTube)
bDKeBlYR

Koreańska zupa miyeok guk zwana jest inaczej zupą "urodzinową". Przede wszystkim dlatego, że podaje się ją kobietom zaraz po porodzie. Dostarcza dużej ilości magnezu, żelaza i wapnia, wit. B12 oraz kwasy Omega-3. Wspomaga regulację równowagi hormonalnej i odchudzanie. Wierzy się, że zjedzona w dniu urodzin pomoże zachować urodę na dłużej.

Koreańska zupa urodzinowa. Składniki:

  • 100 g mięsa wołowego
  • 20 g wodorostów wakame
  • olej sezamowy
  • sos sojowy ciemny
  • sól himalajska
  • 1,5 l wody
bDKeBlYT

Koreańska zupa urodzinowa. Wykonanie:

  • Wodorosty namocz w zimnej wodzie przez pół godziny
  • Po tym czasie odlej wodę i odciśnij liście
  • Liście wodorostów posiekaj na kawałki (najlepiej w paski)
  • W garnku podsmaż mięso wołowe na oleju sezamowym
  • Następnie dodaj wakame i smaż przez ok. 2 minuty
  • Po tym czasie wlej do garnka wodę, sos sojowy i gotuj zupę przez ok. 15-20 minut
  • Na koniec przypraw zupę solą i dodaj 2 łyżki oleju sezamowego, zupę podawaj najlepiej z ciemnym ryżem
bDKeBlYZ
Zobacz także: Koreański klasyk w polskim wydaniu. Pyszne danie, które każdy przyrządzi w swojej kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDKeBlZu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Ella
2 tyg. temu
Na oleju sezamowym nie wolno niczego smażyć, bo ma niską temperaturę dymienia...
Beata
2 tyg. temu
Wołowinę gotuj 20 min
Adela
2 tyg. temu
"Przepis na słynną zupę z Azji, która "zatrzymuje czas""-- taaa jak siedzi się po niej na klopie przez dłuższy czas, too faktycznie czas staje w miejscu, nie liczy się !
bDKeBlZv
Ewa
2 tyg. temu
Co oni mają z tym smażeniem na oleju sezamowym?
emil
1 tyg. temu
przepraszam bo nie mam tych wodorostów Wakame,mogą być takie z mojej rzeczki?
Najnowsze komentarze (11)
aha
1 tyg. temu
czary Mary?
Elena
1 tyg. temu
Ale głupoty bez komentarza 😂😆😂
emil
1 tyg. temu
przepraszam bo nie mam tych wodorostów Wakame,mogą być takie z mojej rzeczki?
kucharz
2 tyg. temu
To aż z Azjii trza sprowadzać zupę aby zatrzymać czas. Jeden malenki muchomorek wystarczy i mamy naszą polską zupenkę,która zatrzymuje też czas i to za darmo.Poza tą zupką z muchcomorków wystarczy spożywać polskie jedzenie. Na efekt zatrzymania czasu trza czekać długo ale efekt gwarantowany.
Adela
2 tyg. temu
"Przepis na słynną zupę z Azji, która "zatrzymuje czas""-- taaa jak siedzi się po niej na klopie przez dłuższy czas, too faktycznie czas staje w miejscu, nie liczy się !
Wiemżeniewiem
2 tyg. temu
Co to jest temperatura dymienia?
Premier
2 tyg. temu
Dlaczego blokujesz moj kometaz
Ewa
2 tyg. temu
Co oni mają z tym smażeniem na oleju sezamowym?
bDKeBlZn
szansa
2 tyg. temu
Korea?..mają to co mają,jedzą co muszą.Biedny kraj,ale ma swoje plusy,nie ma tłuściochów bo z czego maja tyć,przez biedę organizm zdrowszy.Im mniej jemy ,tym lepiej.
Ella
2 tyg. temu
Na oleju sezamowym nie wolno niczego smażyć, bo ma niską temperaturę dymienia...
Beata
2 tyg. temu
Wołowinę gotuj 20 min
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić