"Konserwuje urodę". Przepis na słynną zupę z Azji, która "zatrzymuje czas"
Co robią Koreanki, że tak długo zachowują swoje naturalne piękno i niemal nie mają zmarszczek? Zdrowo się odżywiają. Podobno ta zupa zjedzona w dniu urodzin pomaga "zatrzymać czas".
Źródło zdjęć: © YouTube
Koreańska zupa miyeok guk zwana jest inaczej zupą "urodzinową". Przede wszystkim dlatego, że podaje się ją kobietom zaraz po porodzie. Dostarcza dużej ilości magnezu, żelaza i wapnia, wit. B12 oraz kwasy Omega-3. Wspomaga regulację równowagi hormonalnej i odchudzanie. Wierzy się, że zjedzona w dniu urodzin pomoże zachować urodę na dłużej.
Czytaj także: Przepis hitem TikToka. Makaron z pieczoną fetą
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Koreańska zupa urodzinowa. Składniki:
- 100 g mięsa wołowego
- 20 g wodorostów wakame
- olej sezamowy
- sos sojowy ciemny
- sól himalajska
- 1,5 l wody
Koreańska zupa urodzinowa. Wykonanie:
- Wodorosty namocz w zimnej wodzie przez pół godziny
- Po tym czasie odlej wodę i odciśnij liście
- Liście wodorostów posiekaj na kawałki (najlepiej w paski)
- W garnku podsmaż mięso wołowe na oleju sezamowym
- Następnie dodaj wakame i smaż przez ok. 2 minuty
- Po tym czasie wlej do garnka wodę, sos sojowy i gotuj zupę przez ok. 15-20 minut
- Na koniec przypraw zupę solą i dodaj 2 łyżki oleju sezamowego, zupę podawaj najlepiej z ciemnym ryżem
Źródło artykułu: o2pl