o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ABA
|

Kotlety mielone jak u babci. Sprawdzony przepis. Idealny na niedzielę

12
Podziel się

Kotlety mielone z ziemniakami i mizerią lub buraczkami to jeden z klasycznych niedzielnych obiadów. Jak jednak je przyrządzić? Mamy dla was tradycyjny przepis na kotlety jak u babci.

Kotlety mielone jak u babci. Sprawdzony przepis. Idealny na niedzielę
(Pixabay)
bDHSHKiJ

Kotlety mielone można przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, chociaż najlepsze są z mięsa wieprzowego - łopatki lub z szynki. Można je podać z ziemniakami i mizerią lub warzywami na ciepło - marchewką lub buraczkami.

Kotlety mielone. Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej lub smalec do smażenia
bDHSHKiL

Kotlety mielone. Sposób wykonania:

  • bułkę należy namoczyć w mleku na około 15 min.
  • namoczoną bułkę dodajemy do mięsa mielonego
  • cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki i również dodajemy do mięsa
  • dodajemy także jajko, sól i pieprz
  • mięso wyrabiamy dodając powoli wodę
  • jeśli mięso będzie zbyt rzadkie można dosypać trochę bułki tartej
  • formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce
  • smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju

Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

bDHSHKiR
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDHSHKjm
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
zgr-edo
4 dni temu
Co to za gimbus pisze wam te przepisy ? wstyd. Uśmiałem się jak przeczytałem, że jak mięso będzie za rzadkie to można dosypać bułki tartej. Pewnie że można, ale to mają być kotlety mięsne a nie z dodatkiem mięsa. Poza tym, jak może być za rzadkie mięso ? Zawsze moczę bułkę w zimnej wodzie aż całkowicie rozmięknie, a nie 15 minut. Nigdy nie używam do mielonego bułek dmuchanych, tylko tradycyjnych z piekarni.Jedną bułkę odciśniętą z wody, to ja daję na kilo mięsa. Dodaję jajo, łyżkę musztardy. Cebulę kroję w drobniutką kostkę i szklę na patelni. Wszystko wyrabiam podlewając na koniec wodą gazowaną, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Obtaczam kotlet w bułce tartej kupioną w piekarni, bo nie jest taka miałka jak ta ze sklepu. Po usmażeniu kotlety układam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Najlepiej mi smakują z ziemniaczkami z masełkiem oraz marchewką z groszkiem albo kiszonym ogórkiem.
Eaw
4 dni temu
Ale nowość
Gosia
4 dni temu
Nic nowego.
bDHSHKjn
Andrzej
4 dni temu
Faktycznie nowość!!! Hahaha.
Maxym
4 dni temu
Jak u babci, więc nie może być nowe
Najnowsze komentarze (12)
krzyhoo1
4 godz. temu
Najlepsze mielone serwowały bary .............mleczne :)) Tak, tak. Buły w tym było od groma,ale smak czuję po dekadach.Tajemnica? - smażyć tylko w dobrym smalcu i powolutku. Dzisiaj mięso jest obrzydliwie tanie, więc ja daję 1/3 łopatki, 1/3 schabowego (tak,tak) i 1/3 czegoś wołowego (zrazówka,ligawka). Na 1/2kg mięsa jedna kajzerka moczona w mleku. No i żadnych pyrków, czy marchewek,tylko kasza gryczana z masełkiem i buraczki, a dla leniwych ogórek kiszony
Pouppi mila
3 dni temu
Kotlety mielone - 500g mielonego mięsa Ale jakiego to już nie było czasu napisać, przecież dobry kotlet mielony od tego zależy jakie mięso uzyjesz.
Paula
3 dni temu
Nagrodę Nobla dla autora artykułu! Mielone jak mielone, ja teraz robię bezglutenowe i też super wychodzą. Mięso z przyprawami i odrobiną wody mieszam dopóki nie puści kleju a potem obtaczam w mące kukurydzianej,można dodać cebulę utartą albo z patelni ale moja córka nie przepada więc nie dodaje. Jajka też nie daje bo robi się maziaja. Nie są identyczne jak klasyczne to wiadomo ale jeśli ktoś nie może jeść glutenu to przepis jest sprawdzony,zresztą sama kombinowałam jak przerobić potrawy żeby córcia mogła jeść normalnie ale bez glutenu, schabowe i inne kotlety też w mące kukurydzianej obtaczam i są naprawdę smaczne tylko mięso trzeba dzień wcześniej zamarynować a mąka fajnie przylega do wilgotnego mięsa więc robie bez jajka i taka panierka jest delikatniejsza,cieńsza i nie pije tłuszczu tyle co tradycyjna. Może komuś się przyda taki mały patent bo ja sama do wszystkiego dochodziłam jak się okazało że córka ma celiakię i rwalam włosy z głowy co jej dawać do jedzenia ale w skrócie zastąpiłam mąkę biała i bułkę tartą na mąkę kukurydziana i wystarczyło😁
SiostraPlacka...
4 dni temu
Ale nowość! Wcale żadna babcią nie robiła tak 10 lat temu!
zgr-edo
4 dni temu
Co to za gimbus pisze wam te przepisy ? wstyd. Uśmiałem się jak przeczytałem, że jak mięso będzie za rzadkie to można dosypać bułki tartej. Pewnie że można, ale to mają być kotlety mięsne a nie z dodatkiem mięsa. Poza tym, jak może być za rzadkie mięso ? Zawsze moczę bułkę w zimnej wodzie aż całkowicie rozmięknie, a nie 15 minut. Nigdy nie używam do mielonego bułek dmuchanych, tylko tradycyjnych z piekarni.Jedną bułkę odciśniętą z wody, to ja daję na kilo mięsa. Dodaję jajo, łyżkę musztardy. Cebulę kroję w drobniutką kostkę i szklę na patelni. Wszystko wyrabiam podlewając na koniec wodą gazowaną, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Obtaczam kotlet w bułce tartej kupioną w piekarni, bo nie jest taka miałka jak ta ze sklepu. Po usmażeniu kotlety układam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Najlepiej mi smakują z ziemniaczkami z masełkiem oraz marchewką z groszkiem albo kiszonym ogórkiem.
Maxym
4 dni temu
Jak u babci, więc nie może być nowe
Ponkol
4 dni temu
Jakbych mioł robić karminadle jak moja oma, to by tego nawet pies nie zeżar.
Andrzej
4 dni temu
Faktycznie nowość!!! Hahaha.
bDHSHKjf
Gosia
4 dni temu
Nic nowego.
kocia
4 dni temu
moja babcia nie robiła nigdy żadnych kotletów mielonych,skąd wam się te kotlety wzięły na stole Polskim?
Eaw
4 dni temu
Ale nowość
eryk
4 dni temu
Kotlety mielone to koszmar mojego dzieciństwa! Nigdy więcej!
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić