Które mleko lepsze? Kucharz w minutę rozwiał wątpliwości

Czy mleko sprzedawane w kartonie i butelce różni się tylko opakowaniem? Otóż nie. Na porównanie zdecydował się Piotr Ogiński, znany z takich produkcji jak "Top Chef" oraz "Hell's Kitchen". Niektórzy pewnie będą mocno zaskoczeni.

Porównał mleko w kartonie i butelcePorównał mleko w kartonie i butelce
Źródło zdjęć: © TikTok | Piotr Ogiński

Piotr Ogiński nagranie rozpoczął od postawienia krótkiego pytania. - Dlaczego w sklepie jedno mleko jest przechowywane zwyczajnie na regałach, a drugie w lodówce? - zapytał.

A następnie przystąpił do udzielania odpowiedzi na to pytanie. Zauważył, że mleko UHT (w kartoniku) jest podgrzewane do temperatury 135 stopni na 2-3 sekundy, dzięki czemu może stać na regałach nawet przez kilka miesięcy.

Ale nie ma już tych witamin. Tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie biała woda z dodatkiem wapnia. Mleko świeże (w butelce) jest poddawane mikrofiltracji oraz krótkiej pasteryzacji do temperatury 90 stopni, dzięki czemu zabijane są bakterie, ale zachowuje w nienaruszonej postaci białka serwatkowe i mikroelementy. Mleko może być trzymane w lodówce bez otwierania nawet do trzech tygodni - dodał ekspert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedziemy na wakacje.

Ogiński podkreślił poza tym, że mleko w butelce jest najbliższe temu od krowy. - I można z niego zrobić ser - zauważył.

Natomiast to mleko (w kartonie), to jest tylko i wyłącznie biała woda z dodatkiem wapnia. A więc które mleko wybierasz? - podsumował.

Co znajdziemy w mleku UHT?

Piotr Ogiński uważa, że mleko UHT to jedynie biała woda i wapń. Tymczasem na stronie internetowej kulinarnapolska.org napisano, że w tym mleku zachowane zostaje białko, laktoza i minerały.

Częściowemu zniszczeniu ulegają nieodporne na działanie temperatury witaminy rozpuszczalne w wodzie jak witamina C lub folacyna. Warto dodać, że zawartość witaminy C jest w mleku krowim generalnie niewielka. W procesie pasteryzacji straty pozostałych witamin nie przekraczają 10%. Proces ogrzewania mleka metodą UHT zwiększa straty witamin w zakresie 10 do 20% w porównaniu do mleka surowego. Ogrzewanie mleka poza zniszczeniem mikroorganizmów może również powodować inaktywacje niektórych enzymów, a wspomniane wyżej zmiany w zawartości pozostałych składników, mogą razem wywoływać subtelne zmiany pod względem smaku i zapachu - zaznaczono w publikacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, którą przytacza kulinarnapolska.org.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę