Które mleko lepsze? Kucharz w minutę rozwiał wątpliwości

Czy mleko sprzedawane w kartonie i butelce różni się tylko opakowaniem? Otóż nie. Na porównanie zdecydował się Piotr Ogiński, znany z takich produkcji jak "Top Chef" oraz "Hell's Kitchen". Niektórzy pewnie będą mocno zaskoczeni.

Porównał mleko w kartonie i butelcePorównał mleko w kartonie i butelce
Źródło zdjęć: © TikTok | Piotr Ogiński

Piotr Ogiński nagranie rozpoczął od postawienia krótkiego pytania. - Dlaczego w sklepie jedno mleko jest przechowywane zwyczajnie na regałach, a drugie w lodówce? - zapytał.

A następnie przystąpił do udzielania odpowiedzi na to pytanie. Zauważył, że mleko UHT (w kartoniku) jest podgrzewane do temperatury 135 stopni na 2-3 sekundy, dzięki czemu może stać na regałach nawet przez kilka miesięcy.

Ale nie ma już tych witamin. Tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie biała woda z dodatkiem wapnia. Mleko świeże (w butelce) jest poddawane mikrofiltracji oraz krótkiej pasteryzacji do temperatury 90 stopni, dzięki czemu zabijane są bakterie, ale zachowuje w nienaruszonej postaci białka serwatkowe i mikroelementy. Mleko może być trzymane w lodówce bez otwierania nawet do trzech tygodni - dodał ekspert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedziemy na wakacje.

Ogiński podkreślił poza tym, że mleko w butelce jest najbliższe temu od krowy. - I można z niego zrobić ser - zauważył.

Natomiast to mleko (w kartonie), to jest tylko i wyłącznie biała woda z dodatkiem wapnia. A więc które mleko wybierasz? - podsumował.

Co znajdziemy w mleku UHT?

Piotr Ogiński uważa, że mleko UHT to jedynie biała woda i wapń. Tymczasem na stronie internetowej kulinarnapolska.org napisano, że w tym mleku zachowane zostaje białko, laktoza i minerały.

Częściowemu zniszczeniu ulegają nieodporne na działanie temperatury witaminy rozpuszczalne w wodzie jak witamina C lub folacyna. Warto dodać, że zawartość witaminy C jest w mleku krowim generalnie niewielka. W procesie pasteryzacji straty pozostałych witamin nie przekraczają 10%. Proces ogrzewania mleka metodą UHT zwiększa straty witamin w zakresie 10 do 20% w porównaniu do mleka surowego. Ogrzewanie mleka poza zniszczeniem mikroorganizmów może również powodować inaktywacje niektórych enzymów, a wspomniane wyżej zmiany w zawartości pozostałych składników, mogą razem wywoływać subtelne zmiany pod względem smaku i zapachu - zaznaczono w publikacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, którą przytacza kulinarnapolska.org.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową