Kupiłeś te chipsy? Absolutnie nie jedz. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł przed zakupem i spożyciem produktu "Przysnacki Chipsy w Kotle prażone". Chipsy, których producentem jest Intersnack Poland Sp. z o.o, mogą być zanieczyszczone olejem mineralnym.
Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się w piątek (23 sierpnia). Przekazano, że konkretne partie produktów nie nadają się do spożycia przez zanieczyszczenie olejem mineralnym dopuszczonym do incydentalnego kontaktu z żywnością zgodnie z certyfikatem NSF HT1.
Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych przed wykryciem usterki wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH). Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności - czytamy w komunikacie GIS.
W dalszej części przekazano, że producent usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, lecz wcześniej część produktów została wyprodukowana i trafiła do sklepów. Producent miał podjąć błyskawiczne działania w celu wycofania ich ze sprzedaży.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klaudia El Dursi i echo jej rajdu po pasie awaryjnym autostrady. "Między mną a słowem zabójca stawiano znak równości"
Mając na uwadze bezpieczeństwo oraz jakość produkowanych wyrobów, firma Intersnack Poland podjęła decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wybranych partii chipsów ze względu na ryzyko zanieczyszczenia olejem mineralnym, na skutek awarii linii do smażenia chipsów typu "kettle" w zakładzie w Radomiu - dodano.
Popularne chipsy zanieczyszczone olejem mineralnym. GIS wydał komunikat
Chipsy "Przysnacki Chipsy w Kotle prażone" są bardzo popularnym produktem dostępnym w wielu polskich sklepach. Problem dotyczy kilku smaków produktu - z solą morską, papryka czerwona, karmelizowana cebula, czosnek z czerwoną cebulą, kwaśna śmietana oraz kurki w śmietanowym sosie.
Państwowa Inspekcja Sanitarna weryfikuje działania podjęte przez producenta i przestrzega przed spożywaniem produktów zanieczyszczonych olejem mineralnym oraz śledzeniu komunikatów GIS.