Magda Gessler zdradza przepis na żurek wielkanocny. Najlepsza wersja

7

Żurek to pozycja obowiązkowa na śniadanie wielkanocne. Dlatego też warto jest mieć sprawdzony przepis. Magda Gessler zdradziła swój i dodała, że sekret wyśmienitego żurku tkwi w zakwasie.

Magda Gessler zdradza przepis na żurek wielkanocny. Najlepsza wersja
Przepis na żurek wielkanocny Magdy Gessler (Wikimedia Commons)

Żurek wielkanocny to jedna z tradycyjny potrwa wielkanocnych. Zwykle podaje się go z białą kiełbasą, mięsem, jajkiem lub chrzanem. Magda Gessler zdradziła, że sekret pysznego żurku tkwi w zakwasie i zdradziła na niego przepis.

Żurek wielkanocny. Potrzebne składniki:

Zakwas:

  • 350 g mąki razowej
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Pozostałe składniki:

  • 5 prawdziwków (grzyby mogą być suszone)
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • majeranek

Żurek wielkanocny. Sposób przygotowania:

  • do garnka wsypujemy mąkę i zalewamy częścią wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy
  • dolewamy pozostałą wodę
  • dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
  • garnek przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce

Czytaj także: Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza


  • rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy na nim pokrojone grzyby
  • zalewamy bulionem i gotujemy przez kilka minut
  • następnie dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy
  • dodajemy śmietanę, czosnek, majeranek, sól i pieprz
  • kiełbasę i jajka ugotuj osobno
  • żurek podawaj z ugotowanym jajkiem i pokrojoną w kawałki kiełbasą
  • posyp natką pietruszki


Gotowe! Jeśli nie masz czasu na przygotowanie zakwasu, można użyć gotowego. Należy wtedy wybrać zakwas dobrej jakości.

Zobacz także: Przepis na niskokaloryczny majonez. W sam raz na Wielkanoc
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić