Na słodko czy na słono? Naleśniki dyniowe

1

Sezon na dynię w pełni. A przepis na naleśniki dyniowe możesz wykorzystać podwójnie - w wersji na słodko i na słono. Wszystko zależy od preferencji.

Na słodko czy na słono? Naleśniki dyniowe
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Dynia to warzywo dość neutralne w smaku. Jeśli zrobisz z niej naleśniki, będziesz w stanie cieszyć się nią w kilku wersjach. Wszystko zależy od dodatków. Dzieciom również posmakują!

Naleśniki dyniowe. Składniki:

  • 280 g puree z dyni hokkaido
  • 160 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki lub do właściwej konsystencji)
  • 350 ml mleka 3,2 proc. (około 1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki dyniowe. Wykonanie:

  • Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jaka, sól i mleko, następnie zmiksuj.
  • Gdy składniki się połączą, dodawaj stopniowo mąkę.
  • Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
  • Naleśniki dyniowe podawaj według swojego uznania – na słodko albo wytrawnie.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić