Nadziewane truskawki. Przepis na deser, który uświetni każdą imprezę
Truskawki to jeden z najpopularniejszych owoców w letnim sezonie. Taka nadziewana przekąska jest lekka i słodka, a do tego prosta w przygotowaniu. Pasuje zarówno jako smakołyk po uroczystym obiedzie, a także deser do przegryzienia w trakcie imprezy.
Truskawki są pyszne nie tylko jako przekąska lub element sałatki owocowej. Ich smak świetnie komponuje się również z produktami mlecznymi, na przykład świeżym twarożkiem czy bitą śmietaną.
Przeczytaj także: Jak sprawdzić, czy truskawki nie mają robaków? Znamy prostą metodę
Uchwycił go monitoring. Nagranie z Rossmanna trafiło do sieci
Nadziewane truskawki: potrzebne składniki
- 10 dużych truskawek
- pół kostki słodkiego twarożku lub bita śmietana
- garść płatków migdałowych
- garść cukru pudru (jeśli używamy twarożku)
- opcjonalnie: polewa czekoladowa lub – w wersji dla dorosłych – likier czekoladowy
Nadziewane truskawki: sposób przygotowania
- Dokładnie umyj truskawki, a następnie pozostaw je do osuszenia lub wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- Odetnij poziomo czubek i spód od każdej truskawki. Pamiętaj, żeby nie wyrzucać górnej części, będzie ona potrzebna później.
- Jeśli decydujesz się na wariant z twarożkiem, wymieszaj go dokładnie z cukrem pudrem i likierem. Jeśli wolisz polewę czekoladową, dodaj ją przed samym podaniem gotowego deseru.
- Nabierz twarożek lub bitą śmietanę na łyżeczkę i ostrożnie nałóż do truskawek.
- Kiedy wszystkie truskawki będą wypełnione twarożkiem lub śmietaną, delikatnie nakryj je górną częścią truskawki po uprzednim usunięciu listków.
Przeczytaj także: Ceny truskawek. Wyjaśniamy, dlaczego są takie drogie
Posyp truskawki płatkami migdałowymi. W przypadku wyboru nadzienia z bitej śmietany delikatnie polej owoce odrobiną likieru lub polewy czekoladowej. Twój deser jest gotowy.