Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Nadziewane truskawki. Przepis na deser, który uświetni każdą imprezę

3

Truskawki to jeden z najpopularniejszych owoców w letnim sezonie. Taka nadziewana przekąska jest lekka i słodka, a do tego prosta w przygotowaniu. Pasuje zarówno jako smakołyk po uroczystym obiedzie, a także deser do przegryzienia w trakcie imprezy.

Nadziewane truskawki. Przepis na deser, który uświetni każdą imprezę
Nadziewane truskawki doskonale pasują na letnie przyjęcie (Getty Images, ALLEKO)

Truskawki są pyszne nie tylko jako przekąska lub element sałatki owocowej. Ich smak świetnie komponuje się również z produktami mlecznymi, na przykład świeżym twarożkiem czy bitą śmietaną.

Nadziewane truskawki: potrzebne składniki

  • 10 dużych truskawek
  • garść płatków migdałowych
  • garść cukru pudru (jeśli używamy twarożku)
  • opcjonalnie: polewa czekoladowa lub – w wersji dla dorosłych – likier czekoladowy

Nadziewane truskawki: sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj truskawki, a następnie pozostaw je do osuszenia lub wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  • Odetnij poziomo czubek i spód od każdej truskawki. Pamiętaj, żeby nie wyrzucać górnej części, będzie ona potrzebna później.
  • Jeśli decydujesz się na wariant z twarożkiem, wymieszaj go dokładnie z cukrem pudrem i likierem. Jeśli wolisz polewę czekoladową, dodaj ją przed samym podaniem gotowego deseru.
  • Nabierz twarożek lub bitą śmietanę na łyżeczkę i ostrożnie nałóż do truskawek.
  • Kiedy wszystkie truskawki będą wypełnione twarożkiem lub śmietaną, delikatnie nakryj je górną częścią truskawki po uprzednim usunięciu listków.

Posyp truskawki płatkami migdałowymi. W przypadku wyboru nadzienia z bitej śmietany delikatnie polej owoce odrobiną likieru lub polewy czekoladowej. Twój deser jest gotowy.

Zobacz także: Zobacz też: MNIAM, odc. 2: Przepis na lekki i puszysty deser jogurtowo-czekoladowy
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić