A.S.| 

Najlepsza zupa na lato. Przepis na szybki chłodnik

1

Zbliża się lato i coraz cieplejsze temperatury. Choć ten czerwiec ma być chłodniejszy niż minione, to wciąż możemy spodziewać się upałów. A chłodnik jest jednym z najlepszych i najbardziej zdrowych sposobów na orzeźwienie się w gorący dzień.

Chłodnik to idealne danie na upalne dni
Chłodnik to idealne danie na upalne dni (Flickr)

Chłodnik litewski, z jajkiem i szczypiorkiem jest jednym z najbardziej orzeźwiających dań naszej kuchni. Jego zaletą jest też to, że możemy szybko i łatwo go przygotować. Dzięki temu nawet osoba nie umiejąca gotować zup, może przyrządzić sobie naprawdę smaczną, zimną zupę - która w dodatku zawiera bardzo wiele składników

Przepis na szybki chłodnik. Potrzebne składniki

  • 800 ml kefiru
  • 4 jajka
  • 2 ogórki szklarniowe lub gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką
  • 1/4 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z buraków - najlepiej ze słoika.
  • sól, pieprz

Przepis na szybki chłodnik. Sposób przygotowania

  • Ugotuj jajka na twardo. Obierz je i pokrój w ćwiartki
  • Obierz ogórki i pokrój w kostkę. Tak samo zrób z cebulą
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek, koperek i szczypiorek
  • Rzodkiewki pokrój w plasterki
  • Warzywa wrzuć do miski lub talerza. Zalej kefirem i dodaj sok z buraków. Następnie dopraw solą i pieprzem
  • Na powierzchni ułóż ćwiartki jajek
Smacznego!

Zobacz także: Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić