Najlepsza zupa na lato. Przepis na szybki chłodnik
Zbliża się lato i coraz cieplejsze temperatury. Choć ten czerwiec ma być chłodniejszy niż minione, to wciąż możemy spodziewać się upałów. A chłodnik jest jednym z najlepszych i najbardziej zdrowych sposobów na orzeźwienie się w gorący dzień.
Źródło zdjęć: © Flickr
A.S.
Chłodnik litewski, z jajkiem i szczypiorkiem jest jednym z najbardziej orzeźwiających dań naszej kuchni. Jego zaletą jest też to, że możemy szybko i łatwo go przygotować. Dzięki temu nawet osoba nie umiejąca gotować zup, może przyrządzić sobie naprawdę smaczną, zimną zupę - która w dodatku zawiera bardzo wiele składników
Czytaj także: Przepis na bardzo prosty deser. Ostatni składnik tego sernika wybierasz samodżywczych.
Przepis na szybki chłodnik. Potrzebne składniki
- 800 ml kefiru
- 4 jajka
- 2 ogórki szklarniowe lub gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką
- 1/4 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki soku z buraków - najlepiej ze słoika.
- sól, pieprz
Przepis na szybki chłodnik. Sposób przygotowania
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz je i pokrój w ćwiartki
- Obierz ogórki i pokrój w kostkę. Tak samo zrób z cebulą
- Obierz i drobno posiekaj czosnek, koperek i szczypiorek
- Rzodkiewki pokrój w plasterki
- Warzywa wrzuć do miski lub talerza. Zalej kefirem i dodaj sok z buraków. Następnie dopraw solą i pieprzem
- Na powierzchni ułóż ćwiartki jajek
Smacznego!
Zobacz także: Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione