Nie masz przepisu na obiad? Oto przepis na bułgarski gulasz Gjuwecz
Masz dość stania przy kuchni? Nie masz czasu, siły, ani najmniejszych chęci na przygotowywanie czegoś fancy? Ten bułgarski gulasz Gjuwecz odmieni Twoje życie. Nie czekaj i wypróbuj już dziś.
Źródło zdjęć: © YouTube
Gulasz to dość specyficzna potrawa, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Ten jest wyjątkowo smaczny. Jego orientalny smak pokochają nawet dzieci. Palce lizać!
Bułgarski gulasz Gjuwecz. Składniki:
- Jagnięcina - 600 gramów
- Gulasz; przyprawa - 1 opakowanie
- Przyprawa do mięs - 2 łyżki
- Papryka czerwona - 2 sztuki
- Marchew - 2 sztuki
- Pietruszka; korzeń - 1 sztuka
- Cebula biała - 1 sztuka
- Ziemniaki - 2 sztuki
- Bakłażan - 1 sztuka
- Papryka; ostra przyprawa - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Bułgarski gulasz Gjuwecz. Wykonanie:
- Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę.
- Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso.
- Opakowanie przyprawy gulaszowej wymieszaj z 600 ml wody.
- W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki.
- Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.
- Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej gulasz, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. piekarnika i duś przez 1 godzinę.
- Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.
Źródło artykułu: o2pl