Obiad na 2 dni wg. Karola Okrasy. Pyszna zupa dla zapracowanych

7

Wraz z jesienią przyszedł czas na pożywne, rozgrzewające dania. Najlepsze są takie, które można przygotować w jednym garnku i nakarmić całą rodzinę. Taka właśnie jest zupa gulaszowa autorstwa Karola Okrasy. To pyszny obiad, który wystarczy na dwa dni, a nie trzeba się przy nim napracować.

Obiad na 2 dni wg. Karola Okrasy. Pyszna zupa dla zapracowanych
Przepis na zupę gulaszową wg. Karola Okrasy (AKPA, Wikimedia Commons)

Zupa gulaszowa zaproponowana przez znanego kucharza Karola Okrasę to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych osób. By ją przygotować, nie trzeba spędzić wiele czasu w kuchni, a cały garnek zupy powinien starczyć co najmniej na dwa dni dla całej rodziny. Dzięki ciecierzycy danie jest niezwykle sycące, a odpowiednio dobrane przyprawy sprawiają, że jest także wyjątkowo aromatyczne i esencjonalne.

Zupa gulaszowa wg. Karola Okrasy. Potrzebne składniki

  • 750 g schabu bez kości
  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 główki małej kapusty
  • Pęczek natki pietruszki
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 4 liście laurowe
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 20 g masła
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Zupa gulaszowa wg. Karola Okrasy. Sposób przygotowania

  • Schab pokrój w małe paseczki, posyp solą i pieprzem i obsmaż na dużej patelni z rozgrzanym olejem.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe.
  • Wszystko podsmaż, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Duś przez kolejne 20 minut.
  • Na patelnię dodaj posiekaną kapustę, duś przez kolejne 10 minut.
  • Całość przełóż do dużego garnka. Dodaj pomidory z puszki i ciecierzycę oraz przyprawy.
  • Zalej wszystko wodą i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
  • Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj do zupy.
  • Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić