Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Obiad na 2 dni wg. Karola Okrasy. Pyszna zupa dla zapracowanych

5
Podziel się:

Wraz z jesienią przyszedł czas na pożywne, rozgrzewające dania. Najlepsze są takie, które można przygotować w jednym garnku i nakarmić całą rodzinę. Taka właśnie jest zupa gulaszowa autorstwa Karola Okrasy. To pyszny obiad, który wystarczy na dwa dni, a nie trzeba się przy nim napracować.

Obiad na 2 dni wg. Karola Okrasy. Pyszna zupa dla zapracowanych
Przepis na zupę gulaszową wg. Karola Okrasy (AKPA, Wikimedia Commons)

Zupa gulaszowa zaproponowana przez znanego kucharza Karola Okrasę to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych osób. By ją przygotować, nie trzeba spędzić wiele czasu w kuchni, a cały garnek zupy powinien starczyć co najmniej na dwa dni dla całej rodziny. Dzięki ciecierzycy danie jest niezwykle sycące, a odpowiednio dobrane przyprawy sprawiają, że jest także wyjątkowo aromatyczne i esencjonalne.

Zupa gulaszowa wg. Karola Okrasy. Potrzebne składniki

  • 750 g schabu bez kości
  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 główki małej kapusty
  • Pęczek natki pietruszki
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 4 liście laurowe
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 20 g masła
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Zupa gulaszowa wg. Karola Okrasy. Sposób przygotowania

  • Schab pokrój w małe paseczki, posyp solą i pieprzem i obsmaż na dużej patelni z rozgrzanym olejem.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe.
  • Wszystko podsmaż, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Duś przez kolejne 20 minut.
  • Na patelnię dodaj posiekaną kapustę, duś przez kolejne 10 minut.
  • Całość przełóż do dużego garnka. Dodaj pomidory z puszki i ciecierzycę oraz przyprawy.
  • Zalej wszystko wodą i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
  • Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj do zupy.
  • Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Ridik
2 miesiące temu
Zupa dla zapracowanych- 14 pozycji w tym kilka wymagąjacych krojenia, siekania i parzenia. Gdzie ten pan pracuje, skoro ma czas na gotowanie takiej skomplikowanej zupki?
kulturalny
2 miesiące temu
no super ale powinno się zaczynać "weź dużą patelnię"
Lexi
2 miesiące temu
Pyszności, ja robię taka zupę tyle,że bez mąki, kapusty i skórki z cytryny bo i tak jest bardzo esencjonalna w smaku. Najlepsza jest z wołowiny, ale niestety wtedy wychodzi drożej i dłużej się gotuje. W sumie to fajny przepis, zupa faktycznie wystarcza na 2-3 dni i jest bardzo sycąca. Lubię pana Karola, parę przepisów wypróbowałam, dobre potrawy, a wiadomo, że każdy kucharz lubi coś sobie zmodyfikować wg swojego gustu.
Kermit 🐸
2 miesiące temu
Zapomniał o skórce z limonki 😆😆😆😆
Jaa
2 miesiące temu
Nauczyciel nie ugotuje. Za drogie danie.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić