Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|
aktualizacja

Pomidorówka wg Magdy Gessler. Dodaje jeden nieoczywisty składnik

19
Podziel się:

Zupa pomidorowa to królowa polskich stołów. Jak wiadomo, najlepsza jest u mamy, ale równie pyszna wyjdzie z przepisu zaproponowanego przez Magdę Gessler. Restauratorka dodaje do pomidorówki jeden nietypowy składnik, który nadaje daniu niezwykle wyrazistego smaku.

Pomidorówka wg Magdy Gessler. Dodaje jeden nieoczywisty składnik
Przepis na pomidorówkę wg Magdy Gessler (AKPA, Getty Images)

Magda Gessler to niekwestionowany autorytet kulinarny. "Królowa polskiej gastronomii" ma wiele sprawdzonych sposobów, by dania zawsze wychodziły wyjątkowo pyszne. Inaczej niż wszyscy przygotowuje nawet zupę pomidorową. Restauratorka dodaje do niej jeden nieoczywisty składnik, który sprawia, że smak pomidorówki staje się niepowtarzalny i niezwykle wyrazisty. Chodzi o... sok z kiszonej kapusty!

Przepis na zupę pomidorową wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml soki z kiszonej kapusty
  • Pół selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Cukier
  • Sól, pieprz

Przepis na zupę pomidorową wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Mięso umyj, oczyść. Przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu. Zdejmij powstałe na powierzchni szumowiny.
  • Cebulę opal nad ogniem, dodaj do garnka razem z marchewką, pietruszką, natką, selerem i porem.
  • Bulion gotuj pod przykryciem przez około godzinę na minimalnym ogniu.
  • W międzyczasie sparz i obierz pomidory. Pokrój je w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Czosnek podsmaż przez chwilę na maśle, dodaj pomidory i cukier. Smaż przez kilka minut.
  • Gotowy wywar przecedź przez sito, dodaj sok z kapusty i podsmażone pomidory. Zagotuj, dodaj sól i pieprz do smaku.

Tak przygotowaną pomidorówkę można podawać zarówno z makaronem, jak i z ryżem. Po przelaniu do talerzy możesz dodatkowo posypać ją natką pietruszki i udekorować kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

Zobacz także: Obłędna zupa gyros. Treściwa i bardzo rozgrzewająca
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(19)
Tadek
2 miesiące temu
Kufa … Czy ta pseudo kucharka opłaca opłaca co niektórych pseudo redaktorów ? Co się jakieś News włączy , czytamy tylko o tej „ KUCHARCE „ . Polska ma wielu o niebo lepszych , prawdziwych kucharzy . Nie zapomnijcie napisać , że woda ugotowana przez Magdę Gessler jest najsmaczniejsza bo z dodatkiem włosów i kleju .Smacznego
Gastromaniak
2 miesiące temu
Pracuje w gastronomii od lat, niestety pani Gesler z kuchnią nie powinna mieć nie wiele wspólnego. Znane nazwisko to tyle ile ma do zaoferowania, bo wiedzy czy własnego wyczucia smaku praktycznie 0.
Monika
2 miesiące temu
Te jej włosy w jedzeniu gdzie sanepid
qwe
2 miesiące temu
myślałem że dodaje pukiel ze swojego doczepu
sronek
2 miesiące temu
pewnie włosy ?
kinia
2 miesiące temu
lepiej samemu ukisić pomidory i dodać je razem z kiszonym naturalnie płynem do zupy
anka
2 miesiące temu
Dodaj do pomidorowej suszone jabłka i śliwki, trochę przypraw jak czerninę i masz czerninę bez krwi
fakt
2 miesiące temu
zycze wam smacznego 🥗
anna
2 miesiące temu
Pani Magda ma specyficzny smak ,ktory nie kazdemu smakuje .Najlepiej zawsze smakuje zupa babci ,bo sa to stare przepisy z organicznych warzyw, i zdrowych zwierzat.Dzis chemia zmienila smaki nie do poznania.
mito
2 miesiące temu
Ciekawe czy wszyscy komentujący są kucharzami? Ja nie dodaję cukru do żadnej zupy ale mówiąc o dodawaniu cukru chodzi o niewielkie ilości (płaska łyżeczka na duży gar zupy, tak samo jak szczypta soli do biszkopta). Jak zwykle "polscy eksperci" muszą się wypowiedzieć.
FRanz
2 miesiące temu
Dla mnie najlepsza pomidorówka to ta z przepisu Mariety Mareckiej z dodatkiem miodziku i cynamonu. Niebo w gębie :) A żeberka są dobre ale do kwaśnicy
Ewa
2 miesiące temu
Nie ma lepszej pomidorówki od mojej :))
Jan 1948
2 miesiące temu
Możecieinternautom przestać obrzydzać życie prezentacją tej ........ Nie napiszę kogo bo skasujecie. Wywołuje tylko obrzydzenie. Chyba, że Wam o to chodzi.
Jaś
2 miesiące temu
Pomidorówka ,chyba Gesslerówka
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić