Przepis na domowe paluszki. Nigdy nie kupisz już gotowych

0

Kruche paluszki to idealna przekąska na imprezę lub do wieczornego seansu. Spróbuj bardzo łatwych w przygotowaniu domowych paluszków. Są pyszne, kruche i o wiele zdrowsze od tych sklepowych, bo nie zawierają niepotrzebnych konserwantów.

Przepis na domowe paluszki. Nigdy nie kupisz już gotowych
Domowe paluszki są o wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie. (Pixabay)

Aby w domu wykonać paluszki nie potrzebujesz wielu składników. Domowe paluszki możesz dowolnie doprawiać czosnkiem, serem żółtym, solą, makiem czy sezamem. Paluszki do świetna przekąska, którą uwielbiają przede wszystkim dzieci, dlatego zaserwuj im domowe paluszki o wiele zdrowsze od tych sklepowych.

Przepis na domowe paluszki. Potrzebne składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • pół cytryny
  • 60 g cukru pudru (niekoniecznie)
  • mak/sól/sezam do posypania

Przepis na domowe paluszki. Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier puder
  • Schłodzone masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do miski z mąką
  • Oddziel żółtko od białka, żółtko dodaj do mąki
  • Dodaj przetartą skórkę z cytryny
  • Wyrabiaj ciasto, tak by miało jednolitą konsystencję
  • Ciasto owiń w folię i odłóż na 2 godziny do lodówki
  • Na stolnicy formuj drobne paluszki
  • Przełóż paluszki na blachę, posmaruj białkiem i posyp makiem lub innymi ulubionymi dodatkami
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 12 minut
Zobacz także: "Pojedynek gigantów". Wielki test frytek z sieci fast-food
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić