Przepis na domowe paluszki. Nigdy nie kupisz już gotowych
Kruche paluszki to idealna przekąska na imprezę lub do wieczornego seansu. Spróbuj bardzo łatwych w przygotowaniu domowych paluszków. Są pyszne, kruche i o wiele zdrowsze od tych sklepowych, bo nie zawierają niepotrzebnych konserwantów.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Aby w domu wykonać paluszki nie potrzebujesz wielu składników. Domowe paluszki możesz dowolnie doprawiać czosnkiem, serem żółtym, solą, makiem czy sezamem. Paluszki do świetna przekąska, którą uwielbiają przede wszystkim dzieci, dlatego zaserwuj im domowe paluszki o wiele zdrowsze od tych sklepowych.
Przepis na domowe paluszki. Potrzebne składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- pół cytryny
- 60 g cukru pudru (niekoniecznie)
- mak/sól/sezam do posypania
Czytaj także: Przepis na biszkopt. Nigdy Ci nie opadnie!
Przepis na domowe paluszki. Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier puder
- Schłodzone masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do miski z mąką
- Oddziel żółtko od białka, żółtko dodaj do mąki
- Dodaj przetartą skórkę z cytryny
- Wyrabiaj ciasto, tak by miało jednolitą konsystencję
- Ciasto owiń w folię i odłóż na 2 godziny do lodówki
- Na stolnicy formuj drobne paluszki
- Przełóż paluszki na blachę, posmaruj białkiem i posyp makiem lub innymi ulubionymi dodatkami
- Wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 12 minut
"Pojedynek gigantów". Wielki test frytek z sieci fast-food
Źródło artykułu: o2pl