Przepis na jajka po benedyktyńsku. Proste i smaczne śniadanie
Choć w Stanach Zjednoczonych danie to widnieje w niemal każdej książce kucharskiej czy menu śniadaniowym, w Europie jest raczej mało znane. A jego historia sięga XIX wieku!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Bill Clark
Dokładne jej pochodzenie nie jest znane, choć najczęściej jej stworzenie przypisuje się nowojorskiej restauracji Delmonico's lub hotelowi Waldorf. Od lat 70. ubiegłego wieku jajka po benedyktyńsku są nawet serwowane w wersjach typu fast food - np. jako w Eggs McMuffin w McDonald's.
Przepis na jajka po benedyktyńsku. Składniki:
- 8 sztuk boczku lub 4 sztuki bekonu kanadyjskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
- 4 jajka
- 2 łyżeczki octu białego lub ryżowego
- 2 angielskie babeczki lub dwie kromki chleba
- masło
Przepis na jajka po benedyktyńsku. Składniki do sosu holenderskiego:
- 10 łyżek niesolonego masła (jeśli używasz masła solonego pomiń dodatek soli)
- 3 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- Odrobina pieprzu cayenne lub tabasco
Czytaj też: Przepis na walentynki. Słodkie cynamonowe churros
Przepis na jajka po benedyktyńsku. Wykonanie:
- Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj paski bekonu lub plasterki bekonu kanadyjskiego. Powoli smaż, od czasu do czasu odwracając, aż boczek zarumieni się z obu stron
- Za pomocą szczypiec lub widelca zdejmij boczek z patelni, połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu
- Zagotuj duży rondel wypełniony w dwóch trzecich wodą, a następnie dodaj ocet. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień
- Aby przygotować sos holenderski, rozpuść 10 łyżek niesolonego masła
- Do blendera włóż 3 żółtka, łyżkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, miksuj na średnich obrotach przez 20-30 sekund, aż jajka się rozjaśnią
- Powoli wkraplaj do rozgrzanego masła, kontynuując miksowanie. Spróbuj i dodaj więcej soli lub soku z cytryny do smaku - wedle uznania
- Przenieś sos do garnka, którego możesz użyć do nalewania, i umieść na ciepłym - ale nie gorącym - miejscu na płycie kuchennej
- Gotowanie jajek w koszulkach: wbij jajko do małej miski i umieść w ledwo gotującej się wodzie. Gdy zacznie krzepnąć, możesz włożyć kolejne jajko, aż wszystkie cztery ugotujesz. Wyłącz ogień, przykryj i odstaw na 4 minuty
- Gdy tylko wszystkie jajka znajdą się w gotującej się wodzie, zacznij opiekać angielskie babeczki. Jeśli nie możesz upiec wszystkich babeczek do czasu, gdy jajka będą gotowe, delikatnie wyjmij jajka z gotowanej wody i włóż do miski. Możesz po prostu przypiec na patelni dwie kromki chleba, tak by powstały grzanki
- Posmaruj masłem jedną stronę angielskiej muffinki/grzanki
- Przykryj bekonem
- Na bekonie ułóż jajko w koszulce, a następnie polej sosem holenderskim. Posyp pietruszką wszystko i podawaj od razu
Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy
Źródło artykułu: o2pl