aktualizacja 

Przepis na kimchi. Kiszona kapusta inaczej

5

Jesień to sezon na kiszonki. Nic tak nie wspomaga odporności, jak kiszona kapusta. Warto jednak czasem spróbować czegoś nowego. Kimchi to koreańska kiszonka.

Przepis na kimchi. Kiszona kapusta inaczej
Przepis na kimchi. Koreański sposób na kapustę kiszoną inaczej (YouTube)

Jesień to idealny czas na kiszonki. Wspomagają odporność, a ci, którzy dbają o linię mogą zainteresować się właściwościami odchudzającymi kimchi. Przepis nie jest trudny i można go udoskonalać ulubionymi dodatkami.

Przepis na kimchi. Potrzebne składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • korzeń imbiru (ok. 20 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cebulki dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka brązowego cukru
  • pół łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki
  • sól

Przepis na kimchi. Sposób wykonania:

  • Przygotuj dwulitrowy słoik
  • Kapustę umyj i porwij na kawałki o wielkości ok 5 cm
  • 35 g soli rozpuść w litrze wody, wrzuć tam kapustę, przykryj talerzem tak, by kapusta w zalewie była dociśnięta i odstaw na 5 godzin, po upływie połowy czasu zamieszaj
  • Kapustę odcedź i wypłucz na sicie
  • Imbir, dymki, czosnek pokrój w cienkie plastry
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier i paprykę
  • W tak powstałej marynacie wymieszaj dokładnie wszystkie warzywa
  • Włóż kapustę do słoika
  • W 750 ml wody rozpuść 1 i 1/2 łyżeczki soli, wlej ją powoli do warzyw i zakręć słoik
  • Kapusta będzie gotowa za 2-4 dni
Zobacz także: Zobacz też: Kimchi - najzdrowsze danie świata
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić