Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka
|
aktualizacja

Fasola pieczona z warzywami. Przepis na sycący i zdrowy posiłek

4
Podziel się:

Na dworze robi się coraz chłodniej, więc zaczynamy mieć ochotę na bardziej treściwe potrawy. Jedną z nich jest fasola pieczona z warzywami. Takie danie świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i śniadania.

Fasola pieczona z warzywami. Przepis na sycący i zdrowy posiłek
Fasola pieczona z warzywami (Getty Images)

Przygotowanie fasoli pieczonej z warzywami jest nie tylko proste, ale również tanie. Główny składnik dania stanowi fasolka po bretońsku. W dodatku znajdzie uznanie zarówno wśród wegetarian i wegan, jak i miłośników tradycyjnej kuchni – wystarczy, że zrezygnują z dodania mięsa.

Fasola pieczona z warzywami. Potrzebne składniki

  • 1 puszka fasolki bretońskiej (ok. 400 g)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • kilka plasterków chudego boczku

Fasola pieczona z warzywami. Sposób przygotowania

  • Najlepsze efekty osiągniesz, jeśli namoczysz fasolę na noc. Następnego dnia odcedź warzywo i umieść w garnku. Całość zalej świeżą wodą i zagotuj.
  • Fasolę należy gotować przez minimum 45 minut. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku.
  • Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej olej. Przez około 5-7 minut smaż cebulę, a później dodaj czosnek, pomidory oraz plasterki boczku.
  • Do podsmażonych warzyw i mięsa dodaj ocet jabłkowy oraz brązowy cukier. Jeszcze raz wymieszaj zawartość patelni, a później dodaj ją do ugotowanej fasoli.
  • Gotuj fasolę z warzywami przez godzinę, aż danie stanie się miękkie i gęste.

Fasolę pieczoną z warzywami należy podawać na ciepło. Potrawa sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i pieczywa na śniadanie.

Zobacz także: Zobacz też: Młoda kapusta z boczkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
andrzey
2 lata temu
co to za brednie,główny składnik dania to fasolka po bretońsku,to samo w sobie jest już gotowe danie, dalej kup puszkę fasolki bretońskiej - nie ma czegoś takiego w handlu, a jeśli już by było to po co moczyć w wodzie fasolę z puszki i do tego jeszcze gotować 45 min, to wyjdzie raczej bałkańska mamałyga, Pani Ewelino z całym szacunkiem nigdy nie jest za póżno aby zmądrzeć, kiedyś zbijałem palety teraz jestem kucharzem może niech Pani zrobi odwrotnie
myza
2 lata temu
A gdzie te warzywa?
Mmmm
2 lata temu
Cukier i boczek?? Nigdy nie łączy się cukrów z tłuszczami! Mega niezdrowe jedzenie...
Termin
2 lata temu
W którym miejscu tego przepisu występuje tytułowe pieczenie...??
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić