Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Przepis na najlepsze kakao. Idealne na jesienny wieczór

6
Podziel się:

Kakao umie zrobić każdy, jednak niewielu wie co można zrobić, by smakowało najlepiej na świecie. Mamy kilka prostych sposobów na kakao, które umili nawet najmroczniejszy jesienny wieczór.

Przepis na najlepsze kakao. Idealne na jesienny wieczór
Jak zrobić dobre kakao? (Pixabay)

Wydawać by się mogło, że zrobienie kakao to nie sztuka. Nic bardziej mylnego! Starożytni Majowie mieli całe rytuały picia tego napoju. Kakao chroni przed wylewem, chorobami serca czy cukrzycą. Jest pełne w przeciwutleniacze, antyoksydanty, wapń, magnez, witaminy E,K,B6 i wiele, wiele więcej. Najlepiej wybierać kakao naturalne, tłuste, bez dodatku cukru. Mamy sposób na naprawdę pyszne kakao, które jesienią powinien pić każdy!

Przepis na najlepsze kakao. Składniki:

  • łyżka kakao (tłuste, naturalne, bez cukru)
  • 250 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 12 proc. do kawy
  • większa szczypta kurkumy
  • większa szczypta cynamonu
  • niecała łyżeczka miodu

Przepis na najlepsze kakao. Wykonanie:

  • Mleko podgrzej do ok 65-70 stopni
  • Rozpuść z nim miód, następnie dodaj resztę składników
  • Napój przelej do wysokiego naczynia i przy pomocy blendera napowietrzaj go przez ok 10 sekund na średnich obrotach
  • Następnie ostatnie 5 sekund mieszaj kakao na najszybszych obrotach
  • Gotowe!
Zobacz także: Przepis na tradycyjny blok czekoladowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
sceptyk
6 miesięcy temu
Nie wiem skąd ten przepis. Przede wszystkim surowe kakao musi być zagotowane, krótko ale jednak. Miodu nie dodaje się do żadnych napojów, których temperatura przekracza 35 stopni. W 45 - 50 stopni traci swoje właściwości.
Jarek
6 miesięcy temu
Co zwymiotował? Nic z tego nie rozumiem?
Pawełek
6 miesięcy temu
A ja robię tak... Do kubka 0,7l wsypuję łyżkę stołową kawy Inka i łyżkę stołową kakao. Mieszam to na sucho,i dalej mieszając zalewam gorącą wodą do połowy kubka. Dolewam do pełna mleka i dodaję łyżkę stołową miodu. Nie mam bryłek,jest słodkie i gotowe do picia, bez wyparzania otworu gębowego :).
Myślący
6 miesięcy temu
Do korektor Miód w takiej temperaturze staje się toksyczny
Julia
6 miesięcy temu
Ble. Robie inaczej
Pati
6 miesięcy temu
Miód w tej temperaturze traci swoje właściwości
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić