Przepis na rybę w panierce. Dzięki temu składnikowi jest niezwykle chrupiąca

0

Ta panierowana ryba jest inna niż wszystkie. Panierka jest niesamowicie chrupiąca i smaczna, a zawdzięcza to jednemu składnikowi. Wykonanie takiego dania jest niezwykle proste.

Przepis na rybę w panierce. Dzięki temu składnikowi jest niezwykle chrupiąca
Proponowany sposób podania. (Getty Images)

Ten przepis na rybę pochodzi prosto w Wysp Brytyjskich. Rybę je się zazwyczaj pokropioną cytryną z dodatkiem frytek i sosu tatarskiego. Głównym składnikiem panierki jest piwo. Dzięki niemu ryba otoczona jest niezwykle chrupiącą powłoką.

Ryba panierowana w piwie. Potrzebne składniki:

  • Jeden duży kawałek dorsza lub łupacza
  • 200 ml zimnego jasnego piwa
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia

Ryba panierowana w piwie. Sposób wykonania:

  • Rybę umyj, osusz, podziel na mniejsze kawałki i posyp solą i pieprzem, odstaw od lodówki pod przykryciem na pół godziny
  • Do większej miski dodaj piwo, mąkę, proszek do pieczenie i kurkumę, dokładnie wymieszaj
  • Kawałki ryby obtocz dokładnie w panierce
  • Smaż na rozgrzanym głębokim oleju z obu stron do uzyskania ciemnozłotego koloru

Taka ryba doskonale smakuje nie tylko z frytkami. Idealnie sprawdzi się również ziemniaczane puree. Na Wyspach do takiej ryby dodaje się również puree z zielonego groszku.

Zobacz także: Łupacz – smaczna i wartościowa ryba
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić