aktualizacja 

Salmonella w przyprawie Prymat. "Nie należy spożywać produktu"

36

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał kolejne bardzo ważne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii majeranku.

Salmonella w przyprawie Prymat. "Nie należy spożywać produktu"
Zdjęcie poglądowe (Pixabay)

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) co jakiś czas publikuje różne ostrzeżenia publiczne. Tym razem przekazano, że "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu".

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - czytamy w komunikacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Daniel Martyniuk zapewnia, że nie baluje za pieniądze ojca: "Mam swoje"

Majeranek wycofany. Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - informuje GIS.

Pojawiły się też zalecenia dla konsumentów. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - podsumowuje GIS.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić