aktualizacja 

Śniadanie jak z drogiej restauracji. Jadłeś już jaja po florencku?

4

Jajka to wręcz idealny produkt na sycące śniadanie. Omlety, jajecznice czy też jajka podawane na miękko niemal każdego ranka goszczą na naszych stołach. Warto pomyśleć, jak urozmaicić sobie dzień serwując je w całkiem nowej odsłonie. Jaja po florencku to idealny pomysł na to, by w zaciszu swojej kuchni cieszyć się wykwintnym śniadaniem.

Śniadanie jak z drogiej restauracji. Jadłeś już jaja po florencku?
jajka po florencku (pexels)

Są śniadanie, które jedzone nawet we własnej kuchni przywodzą na myśl wspomnienia wakacji lub wycieczek do eleganckich hoteli. By przenieść się pamięcią w ten relaksujący czas, warto od czasu do czasu samemu zafundować sobie wykwintne śniadanie.

Taką propozycją mogą być jaja po florencku. Podawana w chrupiącym chlebem lub ciepłym tostem, z dodatkiem wędzonego łososia i rukoli sprawią, że nasz dzień zacznie się o wiele lepiej.

Jajka po florencku. Potrzebne składniki:

  • dwa jaja ugotowane w koszulkach
  • garść rukoli lub szpinaku
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki masła
  • pomidor lub "coś na kanapkę
  • pół plastra wędzonego łososia
  • sos holenderski
  • pieczywo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Perfekcyjny croquembouche. Przepis na weselną ptysiową piramidę

Jaja po florencku. Sposób przygotowania:

  • Do wrzącej osolonej, wody wbij (z jak najmniejszej odległości od tafli wrzątku) jajka. Gdy się zagotują wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Chleb wysmaruj przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Kromki możesz podpiec też w opiekaczu lub tosterze.
  • Ułóż na nich po jednym jaju, następnie polej je obficie sosem holenderskim, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  • Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i zielonymi dodatkami
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić